Wethouder Wageningen belde Milieu-Offensief over arrestatie

Door PAUL BOLWERK en HENK VAN GELDER


WAGENINGEN - Niet de politie, maar de Wageningse wethouder J.Bogers heeft maandagavond 6 mei de Vereniging Milieu-Offensief (VMO) ingelicht over de arrestatie van Volkert van der G. na de moord op Pim Fortuyn.

Vertrouwelijke informatie kwam zo in de eerste hectische uren na de moord al op straat te liggen, nog voordat het onderzoek goed en wel op gang was gekomen. Terwijl heel Nederland slechts wist dat een blanke man uit Harderwijk van 32 jaar voor de aanslag was opgepakt, was in Wageningen zijn identiteit al bekend.

Mocht Milieu-Offensief bij de aanslag betrokken zijn geweest, dan had de vereniging alle tijd gehad om eventuele sporen te wissen. Bogers was naar eigen zeggen ervan overtuigd dat VMO niets met de moord van doen had. Dit blijkt uit een reconstructie van De Gelderlander.

Vierenhalf uur na de moord op Pim Fortuyn in Hilversum belt de Wageningse wethouder J. Bogers (GroenLinks) met VMO-voorzitter Sjoerd van de Wouw. Het is dan half elf. Hij vraagt of er een zekere Volkert van der G. bij hem werkzaam is. Van de Wouw reageert bevestigend. Volkert en hij hebben in 1992 samen VMO, de vereniging die juridische procedures voert tegen de uitbreiding van intensieve veehouderijen en pelsdierfokkerijen, opgericht.

Van de Wouw is compleet uit het veld geslagen als hij hoort over de arrestatie. Volkerts vriendin Petra bevestigt even later de onheilstijding. De recherche is al bij haar op bezoek geweest. Haar advocaat is net gearriveerd.

Met zijn telefoontje naar VMO plaatst Bogers zich in de schijnwerpers van de recherche. Het recherchebijstandsteam, dat rekening houdt met handlangers, is zeer verbaasd over de handelwijze van de Wageningse wethouder. Die heeft het risico genomen het onderzoek te frustreren. Op dit moment gaat het openbaar ministerie ervan uit dat Van der G. wel degelijk alleen heeft gehandeld.

Bogers is op zijn beurt ingelicht door burgemeester J. Sala van Wageningen. De burgemeester vertelt dat voor de aanslag op Fortuyn een Volkert van der G. is opgepakt: een 32-jarige Harderwijker met een Wageningse achtergrond.

Burgemeester Sala is even daarvoor door het hoofd burgerzaken op de hoogte gesteld van een verzoek van de politie. Die wil op het gemeentehuis het doopceel van de voormalige student milieuhygiŽne aan de Landbouwuniversiteit Wageningen lichten. Sala maakt zich zorgen, zo stelt hij: de verdachte heeft als milieu-activist tenslotte een duidelijke relatie met Wageningen. In Den Haag zijn er op dat moment rellen uitgebroken op het Binnenhof. Sala houdt rekening met ordeverstoringen in Wageningen. Hij besluit daarom zijn twee loco's, H. Blankenstijn en Bogers, het nieuws te vertellen. Hij vraagt hun geheimhouding.

De naam van de verdachte doet een belletje rinkelen bij wethouder Bogers. Bogers kenner van heel links Wageningen kent iemand met die voornaam die voor het VMO van zijn vriend Sjoerd van de Wouw werkt. De wethouder aarzelt, maar belt uit nieuwsgierigheid toch. "Het bericht spookte door mijn hoofd. Zou dit echt waar zijn. Ik kon het niet geloven. Ik kon me niet voorstellen dat Sjoerd er iets mee te maken had. Daarom durfde ik hem wel te bellen", aldus Bogers.

De volgende ochtend (dinsdag) neemt VMO op haar internetsite afstand van de daad van Volkert van der G. Zo krijgen de media lucht van de identiteit van de verdachte.

Diezelfde dag, in de pauze van de wekelijkse vergadering van burgemeester en wethouders, biecht Bogers bij de burgemeester op dat hij VMO heeft gebeld. Sala is boos: "Ik vond het onverstandig. Van zo'n ervaren bestuurder had ik dat niet verwacht. Vertrouwelijke mededelingen moet je respecteren."

Volgens Sala heeft Bogers zijn excuses aangeboden. Ze zijn aanvaard. De burgemeester besluit wel de politie te bellen. De regionale inlichtingendienst krijgt vanaf dat moment belangstelling voor Bogers.

De recherche is die dinsdagmiddag al zeer benieuwd hoe Bogers de naam te weten is gekomen. Waren er in directe omgeving van Van der G. dan toch mensen van zijn plannen op de hoogte? De wethouder wordt op hemelvaartsdag verzocht naar Hilversum te komen om tekst en uitleg te geven. Bogers onthult dat zijn burgemeester hem op de hoogte heeft gesteld. Voor de recherche is daarmee de kous af, aldus de wethouder. Het rechercheteam laat Bogers wel weten dat hij mogelijk onderwerp van onderzoek wordt door de inlichtingendiensten.

Bogers, die inmiddels geen wethouder meer is in Wageningen, geeft toe dat zijn telefoontje 'niet zo verstandig is geweest'.

Justitie en politie weigeren elk commentaar op deze zaak.

bron