18 jaar cel voor Volkert van der G. (video)

Uitgegeven: 15 april 2003 11:00
Laatst gewijzigd: 15 april 2003 12:57

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag Volkert van der G. veroordeeld tot achttien jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn. De 33-jarige Harderwijker schoot op 6 mei de aanstormende landelijk politicus met vijf kogels dood op het Mediapark in Hilversum.

Bekijk hier de video

Het Openbaar Ministerie had levenslange gevangenisstraf geŽist tegen Van der G. Officier van justitie J. Plooy noemde de moord twee weken geleden een aanslag op het democratisch proces. Volgens de rechtbank is deze inbreuk niet zo ernstig dat het een levenslange gevangenisstraf zou rechtvaardigen.

Pieter Baan Centrum

De rechtbank acht de kans dat Van der G. nogmaals een soortgelijk strafbaar feit zal plegen onaannemelijk en ziet ook daarin geen reden tot levenslange celstraf. Gedragskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) konden niet tot een oordeel over het herhalingsgevaar komen. Officier Plooy zag dat gevaar wel. De rechtbank wees er verder op dat welke straf dan ook het toegebrachte leed aan de nabestaanden van Fortuyn nooit kan vergelden.

Gevaar Nederlandse samenleving

Van der G. zag in Pim Fortuyn een steeds groter wordend gevaar voor zwakkere groepen in de Nederlandse samenleving, zoals asielzoekers, moslims en WAO-ers. De rechtbank hanteert dit als motief van Van der G. voor de moord. De uiterst geschokte rechtsorde, de brute manier waarop Fortuyn werd doodgeschoten; van zeer dichtbij en met dodelijke precisie, de inbreuk die dit maakte op het democratische proces en uit algemene preventie bracht de rechtbank tot achttien jaar celstraf.

Zwijgen

Officier van justitie Plooy heeft uitvoerig stilgestaan bij de "berekenende" proceshouding van Van der G. Zo heeft hij een half jaar lang gewacht met het afleggen van een (bekennende) verklaring. Plooy zag hierin een strafverzwarende omstandigheid, de rechtbank niet. Het college wees op het internationaal erkende recht tot zwijgen dat verdachten toekomt.

Geen spijt

Ook het gebrek aan spijt- en berouwbetuiging bij Van der G. was voor het OM een punt dat een strafverhogende werking moest hebben. Volgens de rechtbank is niet duidelijk hoeveel waarde aan dat gebrek moet worden gehecht en liet dit punt daarom buiten beschouwing.

Strafvermindering

De rechtbank zag evenmin strafverminderende omstandigheden. De advocaten hadden hiervoor aangevoerd dat Van der G. tijdens zijn detentie lange tijd beperkingen kreeg opgelegd en onder cameratoezicht stond. Ook dat politici zich uitlieten over het proces en de minister zich bemoeide met Van der G.'s verblijf in het PBC zou tot strafvermindering moeten leiden, meenden de advocaten A. Franken en B. BŲhler. De rechtbank ging hier niet in mee.

Vonnis

Van der G. hoorde onbewogen het vonnis aan. Hij concentreerde zich op de voorzitter F. Bauduin van de rechtbank en gaf geen blijk van enige emotie.

Van der G. werd vrijgesproken van het bezit van enkele chemicaliŽn. De politie trof de stoffen in juni aan in de garage bij Van der G.'s woning in Harderwijk. Wel bewezen werden naast de moord op Fortuyn, het bedreigen met de dood van Hans Smolders, de chauffeur van Fortuyn en verboden wapenbezit. Van der G. had het moordwapen bij zijn arrestatie nog op zak.

Emotie

De uitspraak ontlokte emotionele reacties bij het groepje Fortuyn-aanhangers dat zich buiten de rechtbank in Amsterdam ophield. Mensen lieten blijken duidelijk teleurgesteld te zijn over de straf van achttien jaar.

"Dit is te gek voor woorden", aldus een van de Fortuyn-aanhangers. "Ze zouden hem moeten ophangen." Een ander zei: "Hij krijgt zijn straf nog wel."

Voormalig LPF-coryfee F. Hoogendijk zei na afloop niet gelukkig te zijn met de uitspraak. "Dat betekent dat hij over twaalf jaar weer vrij rondloopt", aldus Hoogendijk. "Dat is niet veilig. Hij moet in ieder geval niet bij mij langskomen."

Vrij in 2014

Van der G. zal in 2014 weer als vrij man rondlopen. In het Nederlandse gevangenisregime geldt dat een gevangene tweederde van de hem opgelegde straf moet uitzitten.

Van der G. werd dinsdag veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf. In de praktijk betekent dit twaalf jaar zitten. De tijd die iemand in voorarrest heeft gezeten wordt van de straf afgetrokken. De twaalf jaar gaat dus feitelijk in vanaf de arrestatie van de verdachte, in Van der G. zijn geval op 6 mei 2002.

Dinsdagmorgen was nog niet bekend of het Openbaar Ministerie of Van der G. in hoger beroep gaat tegen het vonnis van de rechtbank.

Nu.nl