'Ik heb dit gedaan vanuit mijn geweten'
AMSTERDAM - ,,Ik heb dit destijds gedaan vanuit mijn geweten, maar daarmee is het niet gerechtvaardigd.'' Dit zei Volkert van der G., lezend vanaf een briefje, in het laatste woord van zijn strafproces.

Hij meent dat het ,,absoluut niet normaal'' is om ,,iemand dood te schieten'' en dat hij het accepteert dat hij zal worden veroordeeld.

Tijdens het drie dagen durende proces heeft Van der G. naar eigen zeggen geprobeerd duidelijkheid te verschaffen over de vraag hoe en waarom hij tot het plegen van de moord is gekomen. ,,Ik heb absoluut niet de illusie dat ik alle twijfels bij iedereen heb weggenomen.''

Van der G. bedankte de vele mensen die hem sinds zijn arrestatie, direct na de moord op 6 mei vorig jaar, brieven hebben geschreven. De inhoud van die brieven varieerde van ,,rauwe haat'' tot regelrechte steunbetuigingen, niet alleen aan zijn persoon, maar ook aan zijn daad. De schrijfsels geven hem ,,stof tot nadenken'', zo zei hij, en vormen een ,,ondersteuning bij het leerproces''.

Op het feit dat sommigen zijn daad goedkeuren, zei Van der G.: ,,Geweld is niet iets om te verheerlijken, het is niet stoer. Heel soms is het nodig, maar het is niet te rechtvaardigen. Geweld roept ander geweld op.'' Van der G. zei het verdriet dat hij heeft veroorzaakt te betreuren.

De rechtbank sloot het proces dinsdag rond half zeven af. Op 15 april doet het college uitspraak.

de gooi en eemslander