Volkert van der G. dient klacht in tegen tv-programma
 
HILVERSUM - Volkert van der G. heeft dinsdag bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen het actualiteitenprogramma Twee Vandaag. In een uitzending in juli werd gesuggereerd dat de moordenaar van Pim Fortuyn ook verdachte is in de moord op milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996.

Zijn advocaat W. Jebbink zei in het Radio 1 Journaal dat de uitzending van de EO "in het teken staat van het proberen te bewijzen dat Volkert het gedaan heeft". Hij beticht de makers van onzorgvuldige journalistiek.

Volkert is niet vogelvrij, zei hij. "Hij is wel veroordeeld wegens moord maar het gaat niet aan om hem als rechteloos burger te zien en allerlei ongefundeerde uitlatingen over hem te doen."

De makers hebben geen wederhoor gepleegd, stelt Jebbink. Twee Vandaag heeft noch de advocaat noch de verdachte benaderd. Politie en justitie zouden bovendien verkeerd zijn weergegeven en er zouden beweringen uit de duim zijn gezogen.

Afhankelijk van de uitspraak van de raad, stappen Van der G. en zijn raadsman naar de rechter.

Van der G. werd kort na de moord op Van de Werken gehoord als getuige. Hij kende de milieuambtenaar van de procedures die hij voerde tegen milieuvergunningen voor boeren. Na de moord op Fortuyn in mei 2002 werd er in de zaak-Van de Werken een nieuw onderzoeksteam gevormd dat bestond uit zes rechercheurs. De resultaten van dat onderzoek gaven geen aanleiding om Van der G. als verdachte aan te merken.

telegraaf