Klachtenprocedures vanuit gevangenis
 
Volkert van der G. raadsman voor veroordeelden
door Bert Huisjes en Martijn Koolhoven
SCHEVENINGEN - Volkert van der G. is in de gevangenis aan een nieuwe carrière begonnen. De moordenaar van Pim Fortuyn werpt zich het laatste jaar op als 'raadsman' van medegedetineerden.

Van der G. blijkt vanaf de extra beveiligde afdeling van de gevangenis in Scheveningen klachtenprocedures te voeren voor veroordeelden. Namens hen stelt hij onder meer klaagschriften op. De milieuactivist heeft daarmee zijn oude stiel weer opgepakt. Als activist voor de Vereniging Milieu Offensief (VMO) voerde hij, voor hij Fortuyn vermoordde, vele procedures.

Volgens medegedetineerden heeft Van der G. stukken opgesteld voor een veroordeelde pedofiel en voor een kindermoordenaar. Ook schreef hij brieven aan advocaten waarin hij namens anderen om juridische hulp verzocht.

Zo stuurde hij onlangs een verzoek namens een gedetineerde die extra medische zorg nodig had. "Wij hebben inderdaad ook zo'n verzoek ontvangen", bevestigt mr. Van der Biezen. Dat was gericht aan de Vereniging Belangenbehartiging Gedetineerden. "Er is een brief teruggegaan dat de gedetineerde voor wie hij optrad, zelf contact moest opnemen. Daarop is niets meer vernomen."

Van der G. ondertekent de klaagschriften aan advocaten zelf, en geeft erin aan dat hij is 'gemachtigd' om op te treden namens de medegedetineerden. Van der G. noemt zich daarin 'sociaal raadsman', stellen bronnen in de inrichting.

Eerder voerde hij al tal van procedures vanachter de celdeur voor zichzelf. Zo sleepte hij de Maastrichtse advocaat Hiddema voor het hof van discipline omdat deze een verklaring van hem had gelekt naar de pers. Van der G. verloor. Wel won hij een zaak bij de Raad voor Journalistiek tegen een tv-programma dat hem in een uitzending in verband bracht met de moord op een milieuambtenaar. Het ministerie van Justitie wilde gisteren niet ingaan op " raadsman Van der G.". "We verstrekken geen informatie over individuele gevangenen", aldus woordvoerder Hans Jansens.

Bron:telegraaf