Van der G. weer voor de rechtbank

Uitgegeven: 4 november 2002 07:44
Laatst gewijzigd: 4 november 2002 07:46

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam beslist maandag tijdens een pro forma zitting of Volkert van der G. wordt onderworpen aan een gedragskundig onderzoek. De advocaten van de 33-jarige verdachte van de moord op Pim Fortuyn, hebben geen bezwaar tegen zo'n onderzoek.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft van het begin af aan al te kennen gegeven dat een dergelijk onderzoek wenselijk is. De verdediging wilde eerst kijken hoe de zaak zich zou ontwikkelen. Inmiddels heeft de Forensisch Psychiatrische Dienst (FDP) gerapporteerd dat zo'n onderzoek goed mogelijk is.

Van der G. zwijgt

Tot nu toe heeft Van der G. nog niets losgelaten over zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op Fortuyn. Het is dan ook waarschijnlijk dat de rechtbank daarom maandag beslist dat er een psychisch rapport moet komen. Die beslissing zal er vermoedelijk toe leiden dat de rechtbank de zaak pas volgend jaar inhoudelijk kan behandelen. Het OM benadrukt dat het zelf nu al klaar is om het proces inhoudelijk te voeren.

Drie maanden geleden, op 9 augustus, werd de eerste pro forma zitting gehouden. Net als toen zal de zitting nu eveneens in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp plaatsvinden. Op de vorige zitting presenteerde officier van justitie Plooy veel bewijs tegen de verdachte. De aanklager betoogde dat Van der G. de moord met vooropgezet plan heeft gepleegd.

Videoscherm

De rechtbank in Amsterdam heeft voor het proces min of meer dezelfde logistieke maatregelen getroffen als in augustus. De rechters Bauduin, Gijberts en Vermolen houden opnieuw zitting in Osdorp. Omdat het aantal plaatsen voor pers en publiek in dat gebouw zeer beperkt is, heeft de rechtbank andermaal in een zittingszaal in het reguliere gerechtsgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid een videoscherm opgesteld. Daar kunnen belangstellenden de zaak volgen.

De rechtbank heeft een audiovisueel bedrijf ingehuurd om voor de beeldopnamen te zorgen. Anders dan de vorige keer, zal er maandag geen sprake zijn van een rechtstreekse uitzending van het proces op televisie.

nu.nl