Advocaat: Volkert komt snel met een verklaring

(Van een verslaggeefster)

AMSTERDAM - Volkert van der G., die wordt verdacht van de moord op Pim Fortuyn, legt binnenkort een verklaring af bij de rechter-commissaris. Dat heeft zijn advocaat Stein Franken vanmorgen gezegd in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

 

Franken wilde nog niet zeggen wanneer het verhoor precies zal zijn, maar de afspraken met de rechter-commissaris zijn inmiddels gemaakt. Volgens Franken heeft Van der G. op advies van zijn advocaten tot nu toe nog geen verklaring afgelegd, omdat ze eerst inzicht wilden in de resultaten van het opsporingsonderzoek. Onlangs ontving de verdediging vijf ordners van het openbaar ministerie.

Justitie wil snel met de inhoudelijke behandeling beginnen. Als Van der G. in het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht moet worden, kan het proces pas eind maart van start gaan. Dat is niet aanvaardbaar. Dat zei officier van justitie Koos Plooij vanmorgen bij het begin van de tweede pro-forma zitting.

Hij wilde dat de rechtbank daarom vandaag nog drie gedragsdeskundigen zou benoemen die onmiddellijk met het psychologisch onderzoek naar Volkert van der G. beginnen. In dat geval kan het proces begin volgend jaar aanvangen.

Van der G. is een solistisch ingesteld mens, zei Plooij, voor wiens veiligheid in het PBC moet worden gevreesd. Dat zou betekenen dat er extra maatregelen nodig zijn en dat kan de observatie weer belemmeren.

Net als bij de eerste zitting in augustus ontbrak Van der G. in de rechtszaal. ''Schijtluis,'' zei een vrouw op de publieke tribune, toen de voorzitter van de strafkamer dit feit constateerde.

In de zaal zaten Pims broers Simon en Marten Fortuyn. Buiten het zwaar bewaakte gerechtsgebouw parkeerde kort voor het begin van de zitting een busje met ballonnen van de LPF erop, die luide discomuziek door de straat deed schallen.

Parool