Advocaat lekt verhoren Volkert van der G. 05.05 10:29

AMSTERDAM (IPB) - De advocaat van de familie Fortuyn heeft het verslag van het eerste verhoor van Volkert van der G. gegeven aan dagblad Trouw en weekblad HP/De Tijd. Raadsman Hiddema meent aan te tonen dat het vonnis tegen de moordenaar van Pim Fortuyn niet deugt.

Volgens advocaat Hiddema heeft de rechter het motief en de kans op herhaling verkeerd ingeschat. Hij zegt maandag in Trouw dat hij publiciteit zoekt met als enige bedoeling het gerechtshof te beÔnvloeden.

,,Volkert van der G. heeft de mentaliteit van een huurmoordenaar. Zijn motief is geconstrueerd. Van der G. heeft bij de rechtbank een lesje opgezegd'', zegt Hiddema.

De rechter bepaalde in maart dat Marten Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, een afschrift van de verklaring van Van der G. mocht ontvangen. Officier van Justitie mr. Plooy had zich verzet tegen de afgifte onder meer uit vrees voor publicatie. Volgens de rechtbank hebben Marten Fortuyn en zijn advocaat Hiddema destijds toegezegd de verklaring niet te zullen openbaren. In Trouw zegt Hiddema zich niet meer gebonden te voelen aan de vertrouwelijkheid omdat de verklaring is behandeld tijdens de openbare rechtszitting..

Volkert van der G. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. Tegen hem was levenslang geŽist. Zowel het Openbaar Minister als de verdachte zijn tegen de straf in hoger beroep gegaan. Het beroep dient in juli.

Sp!ts