Advocate Van der G. verwacht geen verrassingen

van onze redactie binnenland

AMSTERDAM - Het hoger beroep in het proces tegen Volkert van der G. zal nauwelijks nieuwe ontwikkelingen kennen. Tenminste, dat verwacht zijn advocate Britta Böhler.

Het Openbaar Ministerie (OM) doet geen mededelingen en verwijst naar de zitting, die vandaag begint voor het Amsterdamse gerechtshof.

Volgens Böhler zijn er zowel door het OM als door de verdediging geen nieuwe onderzoeken gedaan. Ook verwacht ze niet dat er getuigen bij het hof zullen verschijnen, die eventueel een nieuw licht op de zaak kunnen werpen.

Het gerechtshof in Amsterdam behandelt vandaag en vrijdag het appèl van de zaak tegen Van der G. Als reservedag staat donderdag gereserveerd. De Amsterdamse rechtbank veroordeelde de man uit Harderwijk op 15 april tot achttien jaar gevangenisstraf voor de moord op Pim Fortuyn.

Het OM wil voorafgaand aan de behandeling geen mededelingen doen. Justitie had voor de rechtbank in Amsterdam nog een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechters vonden die sanctie te zwaar. De uiterst geschokte rechtsorde, de brute manier waarop Fortuyn van zeer dichtbij en ,,met dodelijke precisie'' werd doodgeschoten, bracht de rechtbank samen met de inbreuk op het democratisch proces tot de strafmaat van achttien jaar.

De rechtbank achtte de kans klein dat Van der G. nogmaals eenzelfde soort misdaad zal begaan. Daarom zagen de rechters geen reden om de man uit Harderwijk een levenslange celstraf op te leggen.

Om Van der G. alsnog levenslang achter de tralies te krijgen, is het voor het OM van belang bij het hof wel aan te tonen dat Van der G. nog steeds tot een dergelijke misdaad in staat is. Maar niets wijst er volgens Böhler op dat dit wordt gestaafd door een nieuw onderzoek of nieuwe getuigen.

,,Als justitie aanvullend onderzoek op dit punt had gedaan, dan had onze cliënt daarbij betrokken moeten zijn. Dat is niet gebeurd'', constateert Böhler. ,,Ik heb ook niets gehoord over eventuele getuigen of getuige-deskundigen die het OM zou willen gebruiken in het hoger beroep.'' Het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft zich eerder in het gedragskundig onderzoek bij Van der G. niet gewaagd aan een uitspraak over de kans op herhaling.

Het OM ging behalve de vrees dat Van der G. zijn misdrijf ooit nog eens zou kunnen herhalen ook in hoger beroep, omdat de rechters volgens de aanklagende instantie te weinig hebben laten meewegen dat het zijn intentie is geweest om het democratisch proces te frustreren. Justitie meent dat de moordenaar van Fortuyn duidelijk een politieke moord heeft gepleegd. Het OM wil daar verder niets over kwijt, maar er zijn signalen dat advocaat-generaal Van Asperen de Boer zwaar zal inzetten om Van der G. uit te dagen zijn werkelijke motief prijs te geven. Justitie meent dat de moordenaar van Pim Fortuyn tot nu toe niet het achterste van zijn tong heeft laten zien.

De man die heeft bekend dat hij Fortuyn op 6 mei vorig jaar doodschoot, zal bij het hof voor het publiek in de rechtszaal beter te zien zijn. Van der G. zit daar niet zoals bij de rechtbank met zijn rug naar het publiek, maar met zijn linkerzijkant.

Het proces wordt opnieuw in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp gehouden. Het hof doet naar verwachting op vrijdag 18 juli uitspraak.

Nederlands Dagblad