Advocaten: 'Levenslang is ondenkbaar'
AMSTERDAM - Het is ,,ondenkbaar'' dat de rechtbank in Amsterdam Volkert van der G. een levenslange gevangenisstraf zou moeten of willen opleggen, zoals officier van justitie J. Plooy dinsdag heeft geŽist. Dat vinden advocaten van Van der G., A. Franken en B. BŲhler.

Dat de moord op Pim Fortuyn een unieke strafzaak heeft opgeleverd, daar is iedereen het over eens. Maar de bijzonderheden van de zaak mogen geen ,,allesbepalende invloed'' hebben, vinden de raadslieden.

Het advocatenduo betoogde dat, bij monde van Franken, dinsdag aan het begin van hun gezamenlijke pleidooi. Volgens Franken heeft de moord op Fortuyn niet alleen de maatschappelijke verhoudingen op scherp gezet, maar wordt ook het recht erdoor uitgedaagd. ,,Het recht moet onberispelijk worden toegepast'', aldus de raadsman, om te voorkomen dat de onvermijdelijke veroordeling van Van der G. wordt gebaseerd op emoties van haat en wraak.

Te makkelijk

Franken meent dat het Openbaar Ministerie (OM) te zeer benadrukt dat de verdachte het zware onheil over zichzelf heeft afgeroepen. ,,Eigen schuld, dikke bult - dat is ons te gemakkelijk.'' De raadsman wees erop dat in Nederland voor een enkelvoudige moord nooit levenslang wordt opgelegd. Straffen vanaf twaalf jaar zijn gangbaar.

De verdediging erkent dat de zaak-Van der G. overloopt van het bewijs en dat niets een veroordeling in de weg staat. Zij zal niet betogen dat het OM op ongeldige gronden heeft vervolgd, noch dat Van der G. door bijzondere omstandigheden niet in aanmerking zou komen voor strafoplegging.

De advocaten haalden tevens uit naar minister Donner van Justitie en de rol die hij heeft gespeeld in het strafproces rond Van der G. De regels rond het permanente cameratoezicht waar de verdachte onder stond na 6 mei, zijn speciaal voor Van der G. ontworpen, meende Franken. Hij sprak van zogenoemde Volkert-regelingen.

de gooi en eemslander