Als Frequin slim is, laat hij Petra L. anoniem blijven

Door Laura Westendorp

Utrecht - De kans dat de rechter de uitzending van tv-beelden van de vriendin van Volkert van der G. verbiedt, is groot. Petra L. kan zich beroepen op een uit 1912 stammend artikel in de Grondwet over portretrecht.

Willibrord Frequin filmde Volkerts vriendin Petra afgelopen donderdag voor zijn programma De week van Willibrord. De vrouw protesteerde al tijdens de opnames. Ze voelde zich overvallen. Ze probeert uitzending met een kort geding tegen te houden.

Haar advocaat E.J.van Gils voert als voornaamste reden tegen uitzending aan dat televisiebedrijf SBS6 de Nederlandse gewoonte om verdachten niet herkenbaar in beeld te brengen, schendt. De vriendin van de verdachte van de moord op Pim Fortuyn is onlangs verhoord over de spullen die in haar schuur waren gevonden. Met de materialen kunnen explosieven worden gemaakt. Zolang haar schuld niet vaststaat, heeft ze recht op anonimiteit.

Een tweede tegenwerping die de advocaat maakt, is dat Petra L. niet meer veilig zou zijn als haar gezicht bekend wordt.

De volkswoede over de dood van de politicus zou zich tegen de nu ondergedoken Petra L. kunnen keren. Het gaat bij de uitzending daarom niet alleen om de herkenbaarheid van de vrouw, maar ook om de plaats waar zij zich bevindt. Een balkje over de ogen zal dus niet voldoende zijn.

Het grondwetsartikel waar het tijdens het kort geding om draait, is het portretrecht. Volgens dit artikel 21 kan de vrouw publicatie van de beelden voorkomen als zij kan hardmaken dat dat haar belangen schaadt.

Het draait erom of zij bij de rechter kan aantonen dat zij een redelijk belang heeft om niet afgebeeld te worden,?? legt media-ethicus Huub Evers uit. In dit geval gaat het om iemand wiens beeltenis niet bekend is en er een persoonlijk belang in heeft om niet herkenbaar op tv te komen. Dat valt onder het hoofdstuk ?zedelijk belang?. Ze kan aanvoeren dat uitzending van de beelden haar in haar eer en goede naam aantast.?? De jurisprudentie -eerdere uitspraken van rechters- steunen de zaak van Petra L.. Mensen moeten niet over kleinigheidjes klagen,?? zegt Evers, maar persfotografen moeten de laatste tijd wel oppassen. Het blijkt dat mensen die in beeld zijn gebracht zonder dat ze daar toestemming voor hebben gegeven, vaker gelijk krijgen.??

Willibrord Frequin schreeuwde haar tijdens de onverwachte opnames bovendien nog toe: Je bent schuldig, geef het maar toe.?? Die criminaliserende opmerking maakt uitzending nog minder toelaatbaar, meent Evers. Zolang de rechter zich niet heeft uitgelaten over de schuld van Petra L., is zij onschuldig. Dit is buitengewoon suggestief en beschuldigend en dat kan een extra reden zijn om uitzending af te keuren.??

Hoewel SBS6 nog geen protest had gehoord, kan de rechtszaak er nog tot vrijdag, de dag van de uitzending van Frequins programma, komen. Bij een kort geding moet de rechtbank ruimte in de agenda maken. Volgens Evers kan het televisiebedrijf al voor de beslissing van de rechter naar een nieuwe invulling van het programma zoeken. Als Frequin een beetje slim is, zal hij het niet uitzenden. Dit kan hem veel geld kosten.??

Amersfoortse courant