Volkert van der G. bekent moord op Fortuyn

Uitgegeven: 23 november 2002 09:08
Laatst gewijzigd: 23 november 2002 13:15

AMSTERDAM - Volkert van der G. heeft bekend dat hij Pim Fortuyn doelbewust heeft doodgeschoten. Hij heeft afgelopen week bij de rechter-commissaris verklaard dat hij al enige tijd rondliep met het plan om de lijsttrekker van de LPF te doden. Ook heeft Van der G. gezegd dat hij de aanslag in zijn eentje heeft voorbereid en uitgevoerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zaterdag bekendgemaakt nadat het in NRC Handelsblad heeft gestaan.

Fortuyn 'gevaar voor de samenleving'

Volgens het OM heeft Van der G. als motief aangegeven dat hij in de LPF-lijsttrekker een steeds groter wordend gevaar voor vooral kwetsbare groepen in de samenleving zag. "Het ging daarbij voor de verdachte om de combinatie van de algemene stigmatiserende politieke denkbeelden van Fortuyn, de polariserende wijze waarop Fortuyn die voor het voetlicht bracht en de grote politieke macht die Fortuyn dreigde te krijgen. Van der G. zag voor zichzelf geen andere mogelijkheid om dat gevaar te stoppen dan door Fortuyn om het leven te brengen." Zo verwoordt het OM de verklaring van Van der G.

De verdachte heeft de verklaring afgelegd in het bijzijn van zijn advocaten en de officier van justitie. De raadslieden sluiten zich verder aan bij de persverklaring van het OM. Verder gaan zij niet in op de inhoud. Wel zeggen zij teleurgesteld te zijn dat het nieuws via justitiŽle kringen in NRC Handelsblad naar buiten kwam. Het OM kwam vervolgens met een persverklaring.

'Politici moeten hun snater houden'

Het is van het grootste belang dat 'politici hun snater houden' over de zaak-Volkert van der G. zolang de kwestie onder de rechter is. Dat heeft kandidaat-lijsttrekker Halsema van GroenLinks zaterdag gezegd.

GroenLinks wil dan ook niet reageren op de bekentenis van Van der G. dat hij Pim Fortuyn heeft doodgeschoten. Halsema verwijst naar uitspraken van de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten G. Mols. Die sprak vrijdag de vrees uit dat uitspraken van LPF-minister Nawijn over Van der G. ertoe kunnen leiden dat de rechtbank het Openbaar Ministerie in de zaak tegen Van der G. niet-ontvankelijk verklaart. Nawijn noemde Van der. G een moordenaar. Hij maakt geen onderscheid meer tussen een verdachte en een dader, aldus Mols. PvdA, CDA en de VVD willen niet reageren op de bekentenis. Zij voeren eveneens aan dat de zaak onder de rechter is.

Geen verbazing onder politici

Enkele andere politici hebben wel openlijk gereageerd op de bekentenis. "Ik had al verwacht dat hij zijn zwijgen zou doorbreken", zei SP-lijsttrekker Jan Marijnissen zaterdagochtend kort voor het begin van het verkiezingscongres van zijn partij in Rotterdam.

"De aantijgingen waren te overweldigend", aldus Marijnissen. "Niemand twijfelde er aan dat Volkert het heeft gedaan." De SP-voorman is wel benieuwd of Van der G. werkelijk geen hulp heeft gekregen bij zijn daad.

Herben niet verrast

Ook fractievoorzitter Mat Herben van de LPF had zijn reactie snel klaar. Hij is niet verrast door de bekentenis, maar blijft wel met veel vragen zitten. De bekentenis op zich is geen nieuws, wij wisten dat Volkert van der G. Pim Fortuyn heeft vermoord, aldus Herben. "Nu komen pas de vragen."

Van der G. zou Fortuyn hebben gedood omdat hij hem als een groot gevaar voor de samenleving zag. "Waarom vond hij dat, werd hij aangemoedigd, had hij medestanders, verwachtte hij applaus", vraagt Herben zich af.

Niet alleen

Herben is er nog steeds niet van overtuigd dat Van der G. alleen heeft gehandeld. Justitie moet dat onderzoeken, vindt hij. Het is te gemakkelijk om te zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat Van der G. medeplichtigen had, aldus Herben. Dat moet goed worden onderzocht en de overheid moet ook duidelijk naar buiten brengen dat zij alles doet om de onderste steen boven te krijgen.

KomplottheoriŽn

Herben wijst erop dat allerlei komplottheoriŽn de ronde doen. Justitie moet die onderzoeken. Hij is bang dat er anders een waas van geheimzinigheid rond de moord blijft hangen en dat is volgens hem geen goede zaak. De LPF'er gaat ervan uit dat wat dat betreft alles op zijn pootjes terecht komt. Daarvoor zegt hij voldoende vertrouwen in het Nederlandse rechtssysteem te hebben. Tweede-Kamerlid Teeven (Leefbaar Nederland ) denkt dat er nog steeds aanwijzingen zijn dat Volkert van der G. niet alleen heeft gehandeld. "Het was te verwachten"

Marten Fortuyn, een broer van Fortuyn, is niet verbaasd over de bekentenis van Van der G.. Hij is ook niet verrast over het motief van Van der G., die verklaarde dat Fortuyn een groot gevaar voor de samenleving zou zijn geweest.

"Het was te verwachten", aldus Marten Fortuyn zaterdagochtend in een eerste reactie vanuit zijn woonplaats in BelgiŽ. Hij vreesde al dat Van der G. zich wil opwerpen als 'redder des vaderlands'. Marten Fortuyn betreurt het dat hij het nieuws over de bekentenis uit de media moest vernemen.

De rechtbank in Amsterdam besloot deze maand dat Van der G. voor een gedragskundig onderzoek wordt opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC), de observatiekliniek van justitie. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de 33-jarige Harderwijker zal daardoor aanzienlijk langer op zich laten wachten.

Tijdens de laatste zitting bleek al dat Van der G. bij de rechter-commissaris voor het eerst een verklaring zou afleggen. De verdachte beriep zich tot dusver op het zwijgrecht, op advies van zijn advocaten. Zij wilden eerst inzicht in de resultaten van het opsporingsonderzoek.

Nawijn

De afgelopen week baarde demissionair LPF-minister Nawijn opzien met een pleidooi voor de doodstraf en door zich uit te spreken over de de moord op Pim Fortuyn. De minister van Vreemdelingenzaken en Integratie noemde in Nieuwe Revu Van der G. een moordenaar.

Voorzitter G. Mols van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten ziet overeenkomsten met de moord op een Frans parlementslid in 1976. De minister van Binnenlandse Zaken wees destijds kort na die moord een persoon als dader aan, voordat de rechtbank daarover een uitspraak had gedaan. De zaak tegen de man werd enige tijd later geseponeerd. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde Frankrijk uiteindelijk tot het betalen van 2,1 miljoen franc aan de verdachte, destijds zo'n 330.000 euro.

Nu.nl