Van der G. betuigt spijt

AMSTERDAM | "Ik heb spijt, met name naar de nabestaanden toe, van het leed dat ik heb aangericht. Ik kan mezelf verwijten dat ik dat onvoldoende een rol heb laten spelen." Dat zei Volkert van der G. vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam tijdens zijn laatste woord in de hoger beroepzaak.

Het was voor het eerst dat de moordenaar van Pim Fortuyn het woord 'spijt' uitdrukkelijk in de mond nam. Van der G. zei de afgelopen veertien maanden veel te hebben nagedacht over zijn daad. "Daarbij komen de beelden van de aanslag vaak naar boven. Er is het beeld ontstaan dat ik kil en gevoelloos ben, een opvatting die de media graag koesteren, maar de waarheid is anders. Dat ik mijn gevoelens niet kan uiten, wil niet zeggen dat ik ze niet heb." Het verwerken en uiten van die emoties en het delict een plaats geven is volgens Van der G. bemoeilijkt doordat hij vanwege zijn detentie-omstandigheden lang niet met anderen heeft kunnen praten. "Door de beperkingen en isolatie heb ik mijn gevoelens niet kunnen toetsen."
Ook vertelde hij dat alle contacten met zijn naasten in de buitenwereld werden gecontroleerd. "Ik vreesde dat het Openbaar Ministerie informatie uit die contacten selectief zou gebruiken en uit de context zou halen." Verder gaf Van der G. aan dat hij vanwege zijn beperkingen in gevangenschap na 6 mei 2002 lange tijd geen toegang had tot de media. "Daardoor heb ik een deel van de gevolgen slechts in abstracte zin kunnen volgen. Dat was onvermijdelijk, maar ik had dat graag anders gezien." Van der G. las de afgelopen maanden veel over filosofie, ethiek en levensbeschouwing. Ook praat hij nu met een geestelijke en mensen in zijn omgeving 'om een spiegel voorgehouden te krijgen'. Verder praat hij met een psycholoog. Hij wil iets doen aan zijn dwangmatige trekken en zijn onvermogen gevoelens te uiten. "Ik heb nu een beter besef van wat ik heb aangericht en zou dat nooit meer doen." Van der G. beŽindigde zijn verhaal met de hoop uit te spreken dat het hof zich zal laten leiden door de spreekwoordelijke blinddoek van Vrouwe Justitia en 'niet door het geronk in de media'.
Het gerechtshof in Amsterdam doet naar verwachting op 18 juli uitspraak. | ANP

Haagsche courant