Bijnaam verdachte 'Groene Robin Hood'
  ROTTERDAM, 7 MEI. 'De Groene Robin Hood', dat was zijn bijnaam. De 32-jarige verdachte van de moord op Pim Fortuyn is een bekende milieuactivist in Nederland.  
  De verdachte is al acht jaar secretaris en penningmeester van de Vereniging Milieu-Offensief in Wageningen, één van de meest actieve en succesvolle milieugroeperingen van Nederland. Samen met medebestuurslid Sjoerd van de Wouw was de verdachte sinds 1994 de schrik van de agrarische wereld. Hun wapen: juridische bezwaarprocedures die ze opvallend vaak wonnen. Voor zover bekend heeft de organisatie zich niet ingelaten met geweld.

Milieu-Offensief werkte vaak samen met de Vereniging Wakker Dier en de Stichting Bont voor Dieren. Van de Wouw is ook beleidsmedewerker bij Wakker Dier, waar zijn verdachte medebestuurder ook gewerkt heeft. Op dit moment is de verdachte in loondienst van Milieu-Offensief.

De verdachte trad in november 2000 naar aanleiding van de BSE-crisis naar buiten met een ingezonden brief in Trouw, waarin hij minister Borst van Volksgezondheid aansprak op haar verantwoordelijkheid inzake voedselveiligheid. De bestuursleden van Milieu-Offensief zijn berucht onder veehouders in Gelderland. Het duo, de verdachte en Van de Wouw, stroopte de afgelopen jaren vergunningen af en ging tegen élke vergunning waar een luchtje aanzat, in beroep, zo meldde de Volkskrant in 1998.

Op de internetsite van Animalfreedom.org getuigde de verdachte van zijn betrokkenheid bij het milieu en vooral bij de rechten van dieren. Zo schrijft hij dat hij veganist is en lid is van de anti-vivisectiebond. ,,Ik handel niet zozeer uit dierenliefde'', schrijft de verdachte, ,,ik heb gewoon een basisnorm: 'het deugt niet wat in de bio-industrie met dieren gebeurt'. Verder handel ik gewoon rationeel, ik hoef geen dierenvriend te zijn om dieren te beschermen.'' De verdachte milieuactivist kijkt in de tekst tevreden terug op de successen in het verleden. ,,Afgelopen jaren hebben we wel 2000 procedures gehad, veel gewonnen, maar we gaan ons nu wat meer richten op de zwaardere overtreders van milieu en dierenleed.'' Er zijn echter in deze en andere publicaties van en over de verdachte geen aanwijzingen te vinden van een bereidheid om geweld te gebruiken.

AnimalFreedom.org heeft vanavond een tekst geplaatst op de voorpagina van de site waarin de organisatie schrijft dat zij zich distantieert ,,van deze daad die recht in gaat tegen onze principes''.

Een zegsman van Milieu-Offensief liet vandaag weten zeer verbaasd te zijn over de daad van het bestuurslid. ,,Het is verbijsterend en onbegrijpelijk'', zo liet hij het ANP weten. ,,Hij was elke ochtend op tijd op zijn werk. Hij doet zijn werk goed. De laatste tijd klaagde hij wel dat hij overspannen aan het worden was.'' Geëmotioneerd vertelt hij dat de verdachte een paar maanden geleden een kindje had gekregen, waar hij ,,heel blij'' mee was. ,,Ik kan me niets anders voorstellen dan dat hij helemaal is doorgedraaid.''

De aanslag keurt de zegsman volledig af. ,,Weerzinwekkend is het.'' Met Milieu-Offensief heeft het dan ook niets te maken, benadrukt de zegsman. ,,Ik loop zelf bijna alle antigewelddemonstraties af. Dit is absoluut niet te rijmen.''

Volgens woordvoerder M. Herben van de Lijst Pim Fortuyn maakt de verdachte deel uit van een ,,zeer gevaarlijk groepje van vijf personen''. Herben zei dat vandaag op een persconferentie in het partijkantoor. Volgens de woordvoerder hebben de ,,vijf gevaarlijke mensen'' in het verleden al eerder iemand vermoord. Maar volgens hem is dit in de doofpot gestopt.

De verdachte werd maandagavond kort na de moord op Fortuyn buiten het Mediapark in Hilversum gearresteerd. Bij de huiszoeking in zijn Harderwijkse woning vond de politie patronen van hetzelfde kaliber als de hulzen die zijn aangetroffen op de plaats waar Fortuyn is doodgeschoten. In totaal werden vijf schoten met een pistool op de voorman van de Lijst Pim Fortuyn afgevuurd. Twee kogels troffen Fortuyn in de rug, één in de hals en twee in het hoofd.

De burgemeester van Harderwijk, J. de Groot, heeft laten weten dat vrouw en kind van de verdachte inmiddels elders zijn ondergebracht.

 
   

Bron