Broer Volkert wist niets
van 'illegale praktijken'

Door FERDI SCHROOTEN


TILBURG - Roeland zat begin mei in de binnenlanden van Suriname toen hij hoorde dat zijn broer Volkert van der G. was opgepakt voor de moord op Pim Fortuyn. Sinds kort is hij weer terug in zijn woonplaats Tilburg.

Roeland hoopt snel bij z'n jongere broer op bezoek te kunnen in de Bijlmerbajes. "Nee, ik heb nooit het idee gehad dat Volkert met illegale praktijken bezig was. Laat staan dat hij een moord zou plegen." Bedeesd spreekt hij over zijn broer. Omzichtig met een onmiskenbare ondertoon vol treurnis. Veel wil hij niet kwijt over de belangrijkste verdachte van Nederland. Ja, dat hij altijd een goede band heeft gehad met Volkert en dat hij wist waar hij zich mee bezig hield. Met het aanvechten van milieuvergunningen, niet met politiek. En al helemaal niet met geweld. "Volkert vocht met de pen, meer niet. Maar met het oog op het strafrechtelijk onderzoek zeg ik verder niks over hem." Dan toch, vertelt hij met aarzeling kleine beetjes. Roeland wil zijn broer snel spreken. Om antwoord te krijgen op alle vragen die door zijn hoofd schieten. "Of Volkert het gedaan heeft? Als je alle berichten hoort, spreekt dat niet in zijn voordeel. Maar ik weet het niet, eerlijk niet." Hij verwijst naar het wapen dat zijn broer bij zich had toen hij kort na de moord op Fortuyn werd gearresteerd. "Ik heb nooit een pistool bij hem gezien. Ik wist ook niet dat hij er één had." De broer van de verdachte vernam het dramatische bericht een dag of twee na de moord op 6 mei. "Ik zat in de binnenlanden van Suriname en hoorde het via-via."

Tijdens de rest van zijn vakantieverblijf was hij aangewezen op de berichtgeving die hij via internet uit Nederlandse kranten vernam. Politie en justitie hebben nooit contact met hem opgenomen, ook niet nu hij terug is. "Ik ben beschikbaar als ze iets willen weten," zegt Roeland, die eigenlijk niet begrijpt waarom hij nog niet is gehoord. Het Amsterdamse openbaar ministerie is daarover klip en klaar. "We praten alleen met mensen van wie wij denken dat ze van belang zijn", meldt officier van justitie Saskia de Klerk. Een ander lid van de familie heeft inmiddels wel al met Volkert gesproken. Sinds deze week mag hij contact hebben met de buitenwereld, onder meer door één uur per maand bezoek onder toezicht, en tien minuten bellen per week. Wie namens de familie met Volkert van der G. heeft gesproken, wil zijn broer niet zeggen. "Maar er zijn mensen in Volkerts omgeving die eerder contact met hem horen te hebben dan ik", zegt Roeland, mogelijk doelend op Volkert's vriendin Petra en zijn eigen moeder. Beiden zijn direct na de arrestatie van Volkert ondergedoken. Petra houdt Roeland op de hoogte over de laatste ontwikkelingen, die zij via de advocaten van haar vriend krijgt. Met moeite kan Roeland zijn mond houden als hij geconfronteerd wordt met de pijnlijke berichten die nu al wekenlang de ronde doen over zijn broer. "Wat in de media verschijnt is soms gewoon

niet waar. Volkert een milieuterrorist? Nee, dat is toch wel een erg krasse uitspraak." Roeland is bewust pas afgelopen week teruggekeerd naar Nederland. Al die tijd was hij op vakantie, onder meer bij zijn Surinaamse schoonfamilie in Paramaribo. Geen moment heeft hij overwogen eerder terug te komen. Bang voor zijn eigen veiligheid is hij niet geweest. "Nee, ik ben niet bedreigd. Maar ik wist al meteen dat ik door direct naar huis te gaan toch niets aan de situatie kon veranderen." Niet dat hij zich nu kiplekker voelt. "Maar veel keus hebben we niet: de kinderen moeten toch weer naar school", zegt hij nuchter. Hij windt er geen doekjes om dat hij absoluut niet herkend wil worden door een publicatie in de media. "Daarom praat ik ook liever niet met journalisten. Ik heb me mijn hele leven al low profile gehouden en de laatste weken helemaal. Als mensen hier weten wie ik ben, hebben we geen leven meer."

bron