Cameratoezicht Volkert van der G. alweer verlengd

Uitgegeven: 20-7-2002 12:47

AMSTERDAM - De camera's in de cel van de verdachte van de moord op Fortuyn blijven hangen. De directie van het huis van bewaring Demersluis in Amsterdam, onderdeel van de Bijlmerbajes, heeft het cameratoezicht vrijdag met twee weken verlengd. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie zaterdag bevestigd.

Hongerstaking

Verdachte Van der G. is sinds vorige week vrijdag in hongerstaking uit protest tegen het permanente cameratoezicht in zijn cel. Ook maakte hij bezwaar dat er 's nachts licht bleef branden. Dat laatste is niet meer het geval, nu de gewone camera's afgelopen dinsdag zijn vervangen door infraroodapparatuur.

Niet voldoende

Voor de 32-jarige Harderwijker is dat niet voldoende om zijn hongerstaking te beŽindigen. Hij wil dat de camera's geheel uit zijn cel verdwijnen. Van der G. weigert al ruim een week te eten. Wel drinkt hij vruchtensap en thee en koffie met suiker.

De Raad voor Strafrechtstoepassing oordeelde enkele weken geleden dat het cameratoezicht niet aan de wettelijke eisen voldeed. Met een speciale maatregel van bestuur zorgde minister Korthals van Justitie er 5 juli voor dat de camera's toch niet hoefden te worden verwijderd.

Geen enkele verklaring

Maandag dient bij de Commissie van Toezicht van Demersluis het bezwaar dat de advocaten dat Van der G. hebben ingediend tegen het cameratoezicht op basis van de noodmaatregel van Korthals. Van der G. moet 9 augustus voor de eerste keer verschijnen voor de rechtbank. Hij heeft nog geen enkele verklaring afgelegd. Ook afgelopen week is de milieuactivist door rechercheurs verhoord, maar hij blijft bij zijn zwijgrecht.

bron