Dreigende posters tegen Van der G. in Rotterdam

Uitgegeven: 23 december 2003 11:20

ROTTERDAM - In de binnenstad van Rotterdam hangen tientallen posters met daarop de beeltenis van Volkert van der G. en de tekst 'jachtseizoen geopend op 6 mei 2014'. Op zijn gezicht is een vizier van een geweer getekend. Een onbekende actiegroep heeft de affiches opgehangen. Justitie in Rotterdam gaat de zaak onderzoeken, aldus dinsdag persofficier B. den Hartigh.
 

Volkert van der G. komt naar verwachting op 6 mei 2014 vrij, als hij zijn straf heeft uitgezeten voor de moord op Pim Fortuyn. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem in juli tot achttien jaar cel.

Gemeenteraadslid als spreekbuis

Het Rotterdamse gemeenteraadslid Michiel Smit treedt op als spreekbuis namens de actievoerders. Smit benadrukt dat hij verder niets met de actie te maken heeft. “De actievoerders willen een signaal aan Volkert van der G. afgeven dat hij in 2014 niet rustig met zijn oude leventje verder kan gaan. Het is niet vergeten wat hij heeft gedaan, het leeft nog steeds.”

Smit weet niet of er plannen bestaan om Van der G. daadwerkelijk wat aan te doen. “Geweld is wat mij betreft ook niet de goede richting, maar ik proef wel dat de mensen het zat zijn. Dit een extreme uiting daarvan.”

Justitie laat de zaak uitzoeken. “Wij willen eerst inventariseren om hoeveel posters het gaat en waar ze hangen. Dan bekijken we of we iets kunnen doen. Er is nog geen aangifte binnen”, aldus Den Hartigh.

‘Rinusje’

De posters zijn ondertekend met de naam Rinusje. Rinus van den Heerik, van de stichting Beeld voor Pim, zegt dat hij niet bij de actie betrokken is. “Waarschijnlijk heeft iemand een kleregeintje met me uitgehaald. Maar als er in 2014 eentje opstaat die Van der G. pakt, zal ik er niet rouwig om zijn.”