Entree Volkert van der G. leidt tot tumult op tribune

(Van een verslaggeefster)

AMSTERDAM - Tumult op de publieke tribune kenmerkte vanochtend het begin van het strafproces tegen Volkert van der G. (33), die heeft bekend Pim Fortuyn te hebben doodgeschoten. Enkele minuten over tien kwam Van der G. de extra beveilgde zittingszaal in Amsterdam-Osdorp binnen.

 

Mager, gekleed in donkere blouse en lichte broek liep hij de zaal in en ging hij rustig zitten in het verdachtenbankje. Op dat moment begon een vrouw op de tribune luid te schreeuwen. ''Wie heeft jou het tijdstip gegeven?'' riep ze luidkeels vanachter het glas. ''Je hebt Nederland kapot gemaakt en ik eis levenslang.'' De vrouw bleek niet te kalmeren en schreeuwde door: ''Hij heeft een groot leider van ons afgepakt.'' Aanwezigen op de tribune barstten daarop uit in luid applaus en gejoel. De vrouw werd naar buiten gebracht door de bewaking.

Officier van justitie Koos Plooy maakte vanochtend bekend dat het openbaar ministerie definitief de gedachte heeft laten varen dat Van der G. met anderen samenwerkte om de moord op Fortuyn te plegen.

Plooy heeft Van der G. wel een nieuw feit ten laste gelegd: het bezit van 35 condooms met een explosief mengsel van chemische stoffen. Deze zijn vorig jaar gevonden bij een huiszoeking in de schuur van Van der G. in Harderwijk.

Parool