Fortuyns bloed op broekspijp verdachte

Nieuw bewijs tegen Volkert van der G.


Door een onzer redacteuren

AMSTERDAM, 9 AUG. Het openbaar ministerie heeft vanochtend nieuw bewijsmateriaal gepresenteerd waaruit de conclusie kan worden getrokken dat Pim Fortuyn is doodgeschoten door Volkert van der G.

Dat heeft behandelend officier van justitie J. Plooy vanochtend gezegd bij de opening van het proces tegen Van der G. Justitie openbaarde enkele bewijsmiddelen die volgens Plooy geen twijfel laten. Zo is op het pistool van de verdachte bloed aangetroffen waarvan het DNA-profiel overeenkomt met dat van Fortuyn. Celmateriaal van Fortuyn is op de broekspijp van Van der G. gevonden. Ook zijn sporen van schotresten op de mouwen van het jack van Van der G. aangetroffen en op de latex handschoenen die hij droeg bij zijn aanhouding.

Verder wees de officier op verklaringen van getuigen die de verdachte van het moment van de moord, op 6 mei in het Mediapark in Hilversum, tot aan diens arrestatie zagen. Volgens het OM is de dader ,,onafgebroken gevolgd''. De patronen die bij de moord zijn gebruikt zijn ,,zeer waarschijnlijk verschoten met het onder verdachte in beslag genomen pistool'', aldus Plooy.

Ondanks de bewijslast zei Plooy nog nader onderzoek te willen doen, onder andere naar het wapen. Op de patroonhouder van het pistool is DNA-materiaal gevonden dat niet van Van der G. is. Dat DNA komt overeen met materiaal dat is aangetroffen bij een ander misdrijf, gepleegd in december 2001. Het OM wil uitzoeken wat de relatie is tussen het DNA op het pistool van Van der G. en het andere misdrijf. Plooy ging niet in op details van dat misdrijf.

Daarnaast wil justitie verder onderzoeken waar Van der G. de dagen en uren voorafgaand aan de moord is geweest. De verdachte beroept zich nog steeds op zijn zwijgrecht. Wel hebben zijn advocaten volgens Plooy aan de rechter-commissaris laten weten dat Van der G. ,,op enig moment in het vooronderzoek een verklaring wil en zal afleggen''. De raadslieden willen daar nu niet op ingaan.

Het OM ging ook in op de huiszoeking die op 24 juni in de woning van Van der G. in Harderwijk heeft plaatsgehad. Daar zijn enkele chemische stoffen aangetroffen die volgens deskundigen ,,gebruikt zouden kunnen worden voor het vervaardigen van een brandbom of explosief''. Conclusies zijn volgens het OM echter nog niet getrokken. Daarvoor is men in afwachting van een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut. De zaak is terugverwezen naar de rechter-commissaris. Daar zullen ook nog enkele getuigen worden gehoord. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak volgt pas over enkele maanden.

De verdediging verzocht vanochtend om meer getuigen te laten horen, onder wie bewindslieden en Kamerleden. Ook wil zij schriftelijke stukken zien over de bedreigingen tegen Fortuyn. Het OM vindt dat niet nodig. Plooy waarschuwde voor een ,,een ongebreidelde zoektocht naar alles wat te verzamelen valt''. De rechtbank beslist later over de verzoeken. De raadsman van Van der G., S. Franken, benadrukte dat zijn cliŽnt onschuldig is ,,totdat zijn schuld in rechte is komen vast te staan''.

 

NRC