Gelouterde juristen in ring voor proces-Van der G.
Advocaat Franken Foto: Toussaint Kluiters
AMSTERDAM - Het gevoelige strafproces tegen Volkert van der G. zal worden gevoerd door een groep door de wol geverfde juristen. Het proces wordt geleid door rechtbankvoorzitter F. Bauduin, een gedreven, eigenzinnige en onverstoorbare magistraat.

Rechtbank

Tijdens eerdere, zogeheten pro-formazittingen in de zaak-Van der G. heeft Bauduin er blijk van gegeven dat hij het proces streng doch rechtvaardig kan leiden, ondanks de maatschappelijke en publicitaire druk.

Hij studeerde in Groningen en werd in 1981 benoemd tot rechter in Amsterdam. Sindsdien maakte hij in het kader van zijn vak enkele uitstapjes. Vanaf 1984 werkte Bauduin vier jaar bij het Hof van Justitie op de Nederlandse Antillen en van 1997 tot en met 1999 bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Naast zijn functie als rechter is Bauduin onder meer actief als plaatsvervangend voorzitter van het Regionaal Medisch Tuchtcollege.

In het proces-Van der G. wordt Bauduin bijgestaan door de rechters (in jargon: bijzitters) Th. Gijsberts en N. Vermolen. 'Jongste rechter' (dat wil zeggen: de rechter die het minst lang als zodanig functioneert) Vermolen is pas sinds voorjaar 2002 rechter in Amsterdam. 'Oudste rechter' Gijsberts is dat sinds 1995. Daarvoor was zij jarenlang werkzaam in de strafrechtadvocatuur.

Officier van Justitie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak-Van der G. toebedeeld aan officier van justitie J. Plooy, die sinds 2001 carrière maakt op de afdeling Zware Criminaliteit van het Amsterdamse parket. Hij begon zijn aanklagersloopbaan in Utrecht en kwam in 1998 naar Amsterdam.

Plooy staat bekend als een degelijke, harde werker, die staat voor zijn zaak. In de zaak-Van der G. heeft hij al laten zien dat hij het hoofd koel houdt. Volgens ingewijden is dat in deze zaak de helft van het werk. Het bewijs lijkt in voldoende mate verzameld, wat rest is een adequate presentatie daarvan.

Advocaten

Verdachte Volkert van der G. laat zich bijstaan door de advocaten B. Böhler, V. Koppe en S. Franken. Hun in Amsterdam gevestigde kantoor is vooral bekend van politiek geëngageerde zaken als die van de Koerdische PKK-leider Öcalan en mullah Krekar.

Het kantoor haalde evenwel ook met andere zaken het nieuws. Onlangs kreeg de Rotterdamse drugsbaron Kobus L. via een procedure bij het Europese hof strafvermindering, nadat L. en zijn raadsman Franken met succes hadden aangevoerd dat L. jarenlang een inhumane behandeling had gehad in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Advocate Böhler was tot mei vorig jaar voorzitter van Greenpeace. Nadat bekend was geworden dat zij de verdediging voor Van der G. ging voeren, legde zij die functie neer. Greenpeace was bang met de moord op Pim Fortuyn geassocieerd te worden.

de gooi en eems lander