Hervatting proces Volkert van der G.
   
 

AMSTERDAM - Voor de rechtbank in Amsterdam wordt woensdag het strafproces tegen Volkert van der G., verdacht van de moord op Pim Fortuyn, voortgezet. Het betreft andermaal een zitting pro forma. De zaak zal vermoedelijk pas in maart inhoudelijk worden behandeld.

Sinds de vorige zitting op 4 november is het dossier inmiddels aangevuld met een cruciaal proces-verbaal: een volledige bekentenis van de 33-jarige verdachte. Deze legde hij in november af bij de rechter-commisaris, in het bijzijn van zijn advocaten en officier van justitie J. Plooy. Van der G. verklaarde dat hij Pim Fortuyn doelbewust heeft doodgeschoten.

 
Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (150x100, 3kb)
Volkert van der G. (Foto: WFA HERMAN STOVER)
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Van der G. gezegd dat hij Fortuyn beschouwde als een steeds groter wordend gevaar, vooral voor kwetsbare groepen in de samenleving. In de ogen van Van der G. stigmatiseerde en polariseerde Fortuyn en dreigde hij een grote politieke macht te krijgen. "Van der G. zag voor zichzelf geen andere mogelijkheid om dat gevaar te stoppen dan door Fortuyn om het leven te brengen", aldus het OM over Van der G.'s bekentenis in november.

Gecombineerd met het overvloedige bewijs dat het OM reeds tegen de verdachte heeft verzameld, lijkt de zaak niet meer stuk te kunnen. Wel zijn er problemen gerezen rond het verblijf van Van der G. in de gedragskundige observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum (PBC). Op last van de rechtbank is hij daar eerder deze maand geplaatst voor onderzoek. Het PBC verschilt van mening met het ministerie van Justitie over het cameratoezicht in Van der G.'s cel en over de vraag of hij, conform de gebruikelijke werkwijze in de kliniek, in een groep kan worden geobserveerd. Contact met medegedetineerden kan volgens het ministerie gevaar opleveren voor Van der G.

De problemen rond de observatie zullen woensdag in de rechtszaal worden besproken. Van der G. zal daar wederom niet zijn. De zitting vindt plaats in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp. In tegenstelling tot voorgaande zittingen kan het proces woensdag niet via een videoverbinding in het reguliere gerechtsgebouw aan de Parnassusweg worden gevolgd.

telegraaf