Hof begint aan hoger beroep Van der G.

Uitgegeven: 1 juli 2003 08:01
Laatst gewijzigd: 1 juli 2003 08:12

AMSTERDAM - In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp begint dinsdag om 10.00 uur het hoger beroep in de strafzaak tegen Volkert van der G. De 33-jarige man uit Harderwijk werd half april door de rechtbank veroordeeld tot achttien jaar celstraf voor de moord op Pim Fortuyn.

Het Openbaar Ministerie ging hiertegen in hoger beroep. De officier van justitie had levenslange gevangenisstraf geëist. Volgens het OM heeft de rechtbank naar zijn smaak onvoldoende laten meewegen dat het Van der G.'s bedoeling was het democratisch proces zeer ernstig te frusteren door Fortuyn dood te schieten. Ook heeft de rechtbank het ontbreken van spijt of berouw niet meegenomen in haar vonnis.

Van der G. schoot de LPF-voorman op 6 mei vorig jaar dood op het Mediapark in Hilversum. De verdachte werd vlak daarna aangehouden waarna hij meteen bekende. Tijdens de zitting verklaarde de milieuactivist dat hij Fortuyn had doodgeschoten, omdat hij het gevoel had op te moeten komen voor kwetsbare groepen.

Zijn advocaat B. Böhler verwacht dat het hoger beroep nauwelijks nieuwe ontwikkelingen zal kennen. Volgens haar zijn er door het OM en de verdediging geen nieuwe onderzoeken gedaan. Ook verwacht Böhler niet dat er getuigen bij het hof zullen verschijnen die eventueel een nieuw licht op de zaak kunnen werpen.

Voor het hoger beroep zijn drie dagen uitgetrokken, 1, 3 en 4 juli. Donderdag is een reservedag. Volkert van der G. zal de zittingen bijwonen. Het hof doet naar verwachting op 18 juli uitspraak.

Nu.nl