Hof veroordeelt Van der G. tot 18 jaar cel

Uitgegeven: 18 juli 2003 11:20
Laatst gewijzigd: 18 juli 2003 11:31

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft Volkert van der G. vrijdag veroordeeld tot 18 jaar cel. Het hof acht Van der G. schuldig aan de moord op Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum.

De rechtbank veroordeelde Van der G. drie maanden geleden ook tot achttien jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste zowel voor de rechtbank als voor het hof levenslang tegen de 34-jarige Harderwijker. Zowel het OM als Van der G. ging tegen het vonnis van de rechtbank in hoger beroep.

Anders dan de rechtbank houdt het hof er rekening mee dat Van der G. nogmaals tot een moord in staat moet worden geacht. Ook vindt het hof de aantasting van het democratisch proces door de moord op Fortuyn ernstiger dan de rechtbank.

Het hof hield er in het arrest rekening mee dat Van der G. een blanco strafblad heeft. Ook de extreem zware omstandigheden van zijn detentie (cameratoezicht en geen contact met mede-gedetineerden) en bepaalde publicaties (onbewezen aantijgingen, zoals het Van der G. in verband brengen met de moord op milieu-ambtenaar Van de Werken) weegt het hof mee. Wel merkte hofpresident J. Chorus op dat dit in verhouding tot de moord nauwelijks gewicht in de schaal legt.

Dat geldt ook voor het feit dat het hof anders dan de rechtbank wel bewezen acht dat Van der G. stoffen bedoeld voor het treffen van personen of goederen in bezit had. Het gaat dan om de condooms met kaliumchloraat en suiker die in Van der G.'s garage zijn gevonden.

Nu.nl