'Van der G. verdient hogere straf'

AMSTERDAM | Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, verdient een hogere straf omdat de rechtsorde door zijn daad ernstig is geschokt. Advocaat-generaal Van Asperen de Boer-Delescen zei vanmorgen (dinsdag) bij het begin van het hoger beroep dat 'van zijn straf een werking moet uitgaan dat nooit meer iemand zoiets in zijn hoofd haalt'.

Het beroep was zowel door het Openbaar Ministerie als door de verdediging ingesteld. De 33-jarige Van der G. werd tweeŽneenhalve maand geleden door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot achttien jaar. Van der G. schoot LPF-voorman Pim Fortuyn op 6 mei vorig jaar dood op het Mediapark in Hilversum. Direct na de schietpartij werd hij aangehouden; pas enkele maanden later bekende hij. Tijdens de zitting voor de rechtbank, half april, zei hij Fortuyn te hebben vermoord omdat hij het gevoel had op te moeten komen voor de kwetsbaren in de samenleving.

Het OM ging tegen de straf in beroep omdat justitie levenslang had geŽist. De aanklager stelde vanmorgen dat bij de strafmaat ook moet worden betrokken het explosieve materiaal dat Volkert in zijn bezit had. "Meegewogen moet verder worden het ontbreken van spijt of berouw bij Van der G." Volkerts verdediging vindt de straf te hoog.
Het hoger beroep wordt gehouden in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp. Er was veel belangstelling: de publieke tribune, waar ook familie van Pim Fortuyn zat, zat vol.

Haagsche Courant