Hongerstaking Volkert van der G. derde dag ingegaan
   
 

DEN HAAG - De hongerstaking van de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, de 32-jarige Harderwijker Volkert van der G., is zondag de derde dag ingegaan. Een woordvoerster van het ministerie van Justitie heeft bevestigd dat Van der G. ook zondag nog niets heeft gegegeten.

 
Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
De hongerstaking van Volkert van der G. is zondag de derde dag ingegaan. (Foto: WFA HERMAN STOVER)
Volgens zijn advocate B. Böhler heeft Van der G. donderdag voor het laatst voedsel tot zich genomen. Hij drinkt wel. Van der G. protesteert met de actie tegen het permanente cameratoezicht in zijn cel. Ook eist hij dat 's nachts het licht in zijn cel uitgaat.

Van der G. werd 6 mei kort na de aanslag op Fortuyn op het Mediapark in Hilversum gearresteerd. Hij had het wapen waarmee de dodelijke kogels op de politicus waren afgevuurd nog bij zich. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de milieuactivist van moord en verboden wapenbezit.

Het continue cameratoezicht in de cel van Van der G. in het huis van bewaring in Amsterdam is omstreden. De Raad voor Strafrechtstoepassing besliste anderhalve week geleden dat de camera weggehaald moeten worden. Met een noodmaatregel zorgde Korthals er echter voor dat het toezicht gehandhaafd kon worden. De actie van de minister oogstte veel kritiek in kringen van de advocatuur en strafrechtdeskundigen.

Van der G. heeft volgens zijn advocaten het vermoeden dat het cameratoezicht en de permanente verlichting in zijn cel vooral zijn bedoeld om hem mentaal 'te breken'. De Harderwijker heeft nog altijd geen verklaring afgelegd. Op 9 augustus moet hij voor de eerste keer in het openbaar voor de rechter verschijnen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld omdat het onderzoek nog niet is afgesloten.

bron