Geen aanwijzingen voor betrokkenheid Van der G. bij andere misdrijven
Verdachte volgde Fortuyn via internet
  ROTTERDAM, 8 JUNI. In de auto van Volkert van der G., de verdachte van de moord op LPF-lijsttrekker Pim Fortuyn, is een print van een website gevonden met plattegronden van het Hilversumse Mediapark. In de rode Toyota, die geparkeerd stond in een straat vlak bij de plaats van het delict, zijn ook webprints aangetroffen van tv-programma's waarvan bekend was dat Fortuyn daar zou optreden.  
 

Uit onderzoek van deze krant, gebaseerd op het nog onafgeronde justitiedossier, gesprekken met betrokkenen bij het onderzoek en getuigen, blijkt verder dat de moord in het Mediapark op Fortuyn is gepleegd met een Star Firestar-pistool. De dader heeft Luger 9 millimeter patronen gebruikt. Het pistool is bij de arrestatie van de verdachte in zijn jaszak aangetroffen. Tijdens de huiszoeking bij Van der G. zijn twee doosjes met dezelfde soort munitie gevonden, waarvan één doosje aangebroken was. Zeven patronen ontbraken, precies het aantal waarmee het pistool was geladen. Verder staat definitief vast dat Van der G. eerder op de dag van de moord, 6 mei, niet in Fortuyns nabijheid is geweest. Er zijn bewijzen dat hij op zijn werk in Wageningen was en dat hij daar en in Bennekom aan het begin van de middag winkels heeft bezocht.

Ruim een maand na de moord is er geen aanwijzing dat dat er meer mensen bij de aanslag betrokken zijn. Ook is er geen bewijs dat de verdachte van de moord met andere misdrijven heeft te maken. Dat geldt ook voor de moord in 1996 op een Nunspeetse milieuambtenaar. Een woordvoerder van het openbaar ministerie bevestigt dat Van der G. in deze zaak geen verdachte is en dat ook nooit is geweest.

Van der G. beroept zich nog steeds op zijn zwijgrecht omdat zijn raadslieden hem dat adviseren, zo zegt hij in het proces-verbaal van verhoor. Hij is in totaal drie keer ondervraagd; in de eerste twee dagen van zijn detentie op het Hilversumse politiebureau. Op 8 mei is Van der G. overgebracht naar de Bijlmerbajes. Inmiddels hebben zijn advocaten zeven getuigen opgeroepen voor het gerechtelijk vooronderzoek. Het gaat om politiemensen die de verdachte arresteerden en getuigen van het misdrijf.

 
 

bron