LPF-fractie geschokt over straf
   
 

DEN HAAG - De LPF-fractie in de Tweede Kamer is geschokt over de achttien jaar cel die de moordenaar van hun voorman Fortuyn heeft gekregen. "We hadden gerekend op levenslang", zei Kamerlid Eerdmans dinsdagochtend in een eerste reactie namens de fractie in Den Haag.

Hij wees erop dat deze straf feitelijk neerkomt op tien jaar cel. Eerdmans vindt levenslang wel gerechtvaardigd, zoals het Openbaar Ministerie had geŽist. "De kans op herhaling is wel degelijk aanwezig, zeker omdat hij geen spijt heeft betuigd." Eerdmans maakt zich zorgen als politicus om te zeggen wat hij vindt. "Blijkbaar is het zo dat als je voor je mening uitkomt, je kop eraf gaat."

De LPF-fractie was tijdens de uitspraak in het Tweede-Kamergebouw bijeen voor de gebruikelijke fractievergadering op dinsdag. Fractievoorzitter Herben zou naar Amsterdam gaan om de uitspraak in persoon bij te wonen maar door de drukte rondom de formatie en de eisen die aan bezoekers aan de rechtbank werden gesteld, besloot hij dinsdagmorgen ervan af te zien. "Ik laat me niet 's ochtends om half acht fouilleren voor Volkert van der G.", zei hij.

Herben was zichtbaar ontdaan door de uitspraak. "Er gaat absoluut geen afschrikkende werking vanuit. Ik maak me er als politicus ernstig zorgen over. Hoeveel gekken lopen er wel niet op straat rond die zich een plekje in de geschiedenisboekjes willen verwerven door een politicus te vermoorden? Je hoeft ze niet eens zeventig maagden in het paradijs te beloven."

telegraaf