LPF noemt vonnis van de G. levensgevaarlijk

Uitgegeven: 18 juli 2003 13:35

DEN HAAG - De celstraf van 18 jaar voor Volkert van der G. is een levensgevaarlijk vonnis, vindt de LPF-fractie in de Tweede Kamer. De uitspraak van het hof is onvoldoende afschrikwekkend, meent Kamerlid Eerdmans. "Het is verontrustend als dit de straf is voor het om zeep brengen van de democratie."

"Ik vrees voor het recht op vrije meningsuiting. Politici kunnen niet meer zeggen wat ze willen, waardoor we weer wegzakken in het moeras van gematigde opinies."

Eerdmans kondigt aan dat hij samen met zijn partijgenoten bezig is met een zwartboek over de moord op Fortuyn. Hierin zouden allerlei open eindes die na de rechtszaak nog bestaan, en verbanden die in de onderzoeken niet zijn gelegd, aan de orde moeten komen. Als voorbeeld noemt hij de nog steeds onopgeloste moord op de milieuambtenaar Van de Werken in 1996, waarmee Van der G. ook in verband is gebracht.

"Het is de grote vraag of dit het gevolg is van luiheid van overheidszijde of dat er informatie bewust onder de pet is gehouden", aldus het Kamerlid.

De fracties van PvdA en VVD in de Tweede Kamer reageren uit principe niet op gerechtelijke uitspraken.

Marten Fortuyn

Ik kan goed leven met deze uitspraak. De motivatie van het hof is erg goed, veel beter dan bij de rechtbank." Zo reageerde de broer van Pim Fortuyn, Marten, na afloop op de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam in de zaak tegen Volkert van der G.

"Die 18 jaar staat stevig, het had ook lager kunnen uitvallen. Het hof heeft helder overwogen wat deze man allemaal heeft misdaan. De uitspraak is een goed signaal naar andere idioten die zich zoiets in het hoofd zouden willen halen."

Marten Fortuyn vindt het belangrijk "dat het boek dicht kan". Hij maakt zich geen zorgen over een eventuele procedure in cassatie bij de Hoge Raad. "Dat zien we wel, het zou voor de etalage zijn, want er is geen sprake van vormverzuimen. Ik ga de draad van mijn eigen leven weer oppakken. Met een zeker Pim-gehalte, maar niet elke dag."

'Heel curieus'

De advocaat van de nabestaanden van Pim Fortuyn, Th. Hiddema, vindt de uitspraak van het hof "heel curieus". De raadsman benadrukt dat het hof, in tegenstelling tot de rechtbank, alle feiten bewezen heeft verklaard maar tot een even hoge straf is gekomen.

Ook de motivatie van het hof is "zwaarder" dan die van de rechtbank. "Dan kun je zeggen", aldus Hiddema, "dat Van der G. er bij het hof met een lichtere straf af is gekomen." Hiddema gaat ervan uit dat Van der G. beroep in cassatie zal instellen.

Het hof wees vier nabestaanden van Fortuyn een schadevergoeding van elk 5500 euro toe. Een eis tot schadevergoeding van Leefbaar Rotterdam wees het hof af.

nu.nl