M. Herben getuigt tegen Van der G.

AMSTERDAM - Scheidend LPF-leider M. Herben wordt als getuige gehoord in het proces tegen Volkert van der G., die wordt verdacht van de moord op Pim Fortuyn. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam vrijdag.

.
Herben zei kort na Fortuyns dood dat er sprake was van een politieke moord en dat er meer mensen bij betrokken moeten zijn geweest. Ook mr. F. Teeven, voormalig officier van justitie en thans leider van Leefbaar Nederland, moet als getuige komen opdraven. Teeven zei dat Volkert een „geoefend schutter is, een voorverkenning van de plaats van het delict heeft uitgevoerd en niet alleen kan hebben gehandeld.” Verder moet LPF-kamerlid Janssen van Raay als getuige zijn uitlatingen komen toelichten. Hij bestempelde Van der G. als „huurmoordenaar van al-Quaida.” Volkert zou uit de gevangenis worden bevrijd, aldus de LPF’er.
.
Ook bepaalde de rechtbank vrijdag dat A. F. van den Haak, voorzitter van de commissie die de beveiliging van Pim Fortuyn onderzoekt, zal worden gehoord.
.
De getuigen zullen hun verklaringen vooralsnog bij de rechter-commissaris (dat is de onderzoeksrechter) afleggen, dus niet voor het publiek.
.
Verslaggever Peter R. de Vries, wiens misdaadprogramma na de moord op Fortuyn meer dan 4000 e-mails kreeg, zal bij de politie worden gehoord. Dat geldt ook voor diskjockey Ruud de Wildt. In zijn radioprogramma trad Pim Fortuyn maandagmiddag 6 mei, vlak voor zijn dood, op.
.
Raadsman mr. A. Franken, een van de advocaten van Van der G., deed de verzoeken tot het horen van politici. Volgens hem is er sprake van politieke beïnvloeding van het proces. Bewijs voor die stelling, meent de raadsman, is bijvoorbeeld de Volkert-regeling. Daarbij stelde toenmalig minister Korthals van Justitie inderhaast een regeling op die permanente cameracontrole in de cel van de verdachte mogelijk maakte.
.
Voor het horen van een zestal ex-bewindslieden kreeg de advocaat nul op het rekest. Premier Balkenende en diens voorganger Kok, minister van Binnenlandse Zaken Remkes en zijn voorganger De Vries en de minister van Justitie Donner en diens voorganger Korthals hoeven niet te getuigen, zo bepaalde de rechtbank. Ze acht het „niet aannemelijk” dat de bewindslieden met informatie komen die „relevant is voor enige rechterlijke beslissing.”
.
Ook de poging van Franken om LPF-politicus Hoogendijk, directeur Van Hulst van de AIVD (de voormalige BVD) en topman De Wijkerslooth van het openbaar ministerie als getuigen te laten horen leed schipbreuk.
.
Officier van justitie mr. J. Plooy verzette zich tegen het horen van politici. Hij ontkent dat er sprake is van politieke sturing van het strafrechtelijk onderzoek. De aanklager vindt dat het strafproces niet moet ontaarden in een „ongebreidelde jacht” op informatie rond de moord op Fortuyn. „De burgemeester van Groningen zal ook wel wat te melden hebben, maar we zijn niet bezig met een parlementaire enquête. We doen hier aan waarheidsvinding. We moeten onderzoeken of de aanklacht tegen Volkert van der G. bewezen kan worden.”
.
Zoals eerder gemeld, onthulde Plooy dat op het wapen van Volkert DNA is aangetroffen dat aan iemand anders behoort. Hetzelfde DNA is gevonden bij een misdrijf eind 2001. De aanklager benadrukte vrijdag dat Volkert zelf niet wordt verdacht van betrokkenheid bij dat misdrijf. Het gerucht wil dat het zou gaan om een ramkraak.
.
De rechtbank besliste vrijdag dat er een onderzoek komt naar de wenselijkheid van een persoonsonderzoek bij Van der G. Ook wanneer de Harderwijker volhardt in zijn zwijgen, kan er een dergelijk psychiatrisch onderzoek plaatshebben.
.
Zoals alom verwacht, blijft Volkert vastzitten, in ieder geval voor de duur van drie maanden. Een datum voor een volgende zitting is nog niet vastgesteld.

Reformatorisch dagblad