Van der G. zou Fortuyn
niet opnieuw vermoorden

   
 

AMSTERDAM - "Ik zou het niet weer doen." Dat was het antwoord dat Volkert van der G. dinsdagochtend gaf op de vraag van de voorzitter van het Amsterdamse hof, J. Chorus, of hij Pim Fortuyn opnieuw zou vermoorden als hij de kans kreeg. Maar op de vraag of hij het als een fout ziet dat hij Fortuyn heeft doodgeschoten, antwoordde Van der G. dat hij daar nog niet over uit is.

Chorus stelde de 33-jarige Harderwijker een aantal pittige vragen over het motief. Hij zei de antwoorden van de verdachte soms te abstract te vinden en zijn beweringen af en toe reuze ingewikkeld.

Van der G. verwijt zichzelf onvoldoende te hebben nagedacht over de consequenties voor de nabestaanden van Fortuyn en voor de samenleving. Ook heeft hij de escalerende werking van geweld onderschat, zo zei hij.

Bovendien weet hij na het vonnis van achttien jaar dat de rechtbank hem oplegde wat de persoonlijke gevolgen voor hem zijn en zou hij zich daarom nog wel een keer bedenken voordat hij het weer zou doen. Van der G: "Ik ga er vanuit dat ik een flinke douw van u krijg. En ik heb mijn portie wel gehad."

Verder zei hij net als in de rechtbank dat hij het doden van mensen en dieren verwerpelijk vindt en dat hij in Fortuyn een gevaar zag voor de zwakkeren in de samenleving. Chorus hield Van der G. voor dat het "nogal arrogant is om uit te maken of iemand opgeruimd moet worden". Daarop zei de verdachte dat hij er wel over had getwijfeld. "De moord is me niet in mijn koude kleren gaan zitten. Sinds het proces praat ik er met naasten en de dominee over. Ik ben er nog steeds mee bezig om het voor mezelf een plaats te geven. Ik ben er nog niet uit."

telegraaf