Nieuwe bewijzen tegen Volkert van der G.

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/DEN HAAG (GPD) - Justitie heeft vrijdag nieuw bewijsmateriaal gepresenteerd tegen Volkert van der G. Het wapen bevatte ook bloedsporen van Fortuyn. Verder is in de garage van de verdachte materiaal aangetroffen waarmee een brandbom kan worden gemaakt.

 
De broer van de vermoorde Pim Fortuyn, Marten Fortuyn, vrijdag na afloop van de pro forma-zaak.
(Foto ANP)

 

Justitie maakte verder bekend dat op het vuurwapen van de verdachte van de moord op Pim Fortuyn DNA-materiaal is gevonden dat niet van Fortuyn of Van der G. afkomstig is, en dat verband houdt met een misdrijf dat vorig jaar december is gepleegd.

De Amsterdamse rechtbank heeft vrijdag besloten justitie drie maanden extra te geven voor verder onderzoek. Dat is de maximale termijn die kon worden toegekend. Rechter Bauduin besloot scheidend LPF-leider Mat Herben, diens fractiegenoot Jim Janssen van Raay en fractievoorzitter Fred Teeven van Leefbaar Nederland als getuigen in de rechtszaak toe te laten.

Uitlatingen die zij in de pers hebben gedaan suggereren dat zij meer over de toedracht van de moord of van de verdachte weten. Zo verklaarde Janssen van Raay dat Van der G. een huurmoordenaar was, die contacten met het Al Qaida-netwerk van Osama bin Laden had. Volgens Franken, advocaat van de verdachte, zijn hun uitspraken door de maatschappelijke positie die ze bekleden van belang voor de beoordeling van de zaak.

Ook voorzitter Van den Haak van de commissie die de beveiliging van Pim Fortuyn onderzoekt, mag worden opgeroepen. Het verzoek van de verdediging om ook premier Balkenende, oud-premier Kok en enkele oud-ministers op te roepen, werd afgewezen. Hetzelfde geldt voor het verzoek de voorzitter van het college van procureurs-generaal De Wijckerslooth en directeur van de AIVD (de opvolger van de BVD) Van Hulst op te roepen.

Rechter Bauduin ging wel akkoord met het verzoek misdaadverslaggever Peter R. de Vries door een rechter-commissaris te laten verhoren. Of De Vries ook als getuige wordt opgeroepen, wordt daarna besloten.

Officier van justitie Koos Plooy presenteerde vrijdag tijdens de pro forma-zitting van de rechtszaak een grote hoeveelheid bewijsmateriaal voor de schuld van Van der G. Uit diens computergebruik blijkt dat hij vooraf al weken onderzoek had gedaan naar de handel en wandel van Fortuyn, reden om te concluderen dat de moord op Fortuyn met voorbedachten rade is gepleegd.

Plooy wilde niet vertellen op welk misdrijf de gevonden sporen op het magazijn van het vuurwapen betrekking hebben en waar dat was gepleegd. Hij benadrukte dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Rijswijk geen aanwijzingen heeft gevonden dat eerder bij een misdrijf in Nederland met het wapen is geschoten. De sporen op het wapen leggen slechts een verband tussen een andere persoon dan Van der G. en het wapen, aldus Plooy. Over een verband tussen die persoon en Van der G. liet hij zich niet uit.

Andere bewijzen tegen Volkert van der G. zijn volgens Plooy de drie getuigen die Van der G. na het neerschieten van Fortuyn tot de aanhouding vrijwel onophoudelijk hebben gevolgd. Het NFI heeft ook honderden schotrestdeeltjes aangetroffen op de mouwen van de verdachte en op de latex handschoenen die hij droeg.

In de garage bij Van der G. thuis in Harderwijk werd bij een huiszoeking een kunststof vat aangetroffen, enkele flessen zwavelzuur en zoutzuur, condooms met een mengsel van suiker en kaliumchloride en twee nog onbekende andere stoffen. Ook werd een 'timepower-unit' gevonden, bestaande uit een kookwekker, elektrische draden en een stekker, plakken lood en laboratoriumglaswerk. Buiten de container stond een glazen pot met glazen capsules met daarop rubberen doppen, en een koperen pijp met holle kern, aldus Plooy.

Volgens deskundigen van het Explosieven Opruimingscommando kan dit materiaal worden gebruikt om explosieven of een brandbom te maken.

Onderzoek van Van der G'.s computer toont aan dat de verdachte weken voor de moord op Fortuyn 'vele uren' via internet materiaal heeft gezocht op de naam van Pim Fortuyn. De dag voor de moord heeft hij nog gezocht naar een plattegrond van het Mediapark in Hilversum, waar Fortuyn werd doodgeschoten.

Het openbaar ministerie wil onder meer 'grondsporen' laten onderzoeken die na de aanhouding zijn aangetroffen op de handen van Volkert van der G. “Wij willen weten waar hij zich tot kort voor de moord heeft opgehouden en met wie”, aldus Plooy.

Van der G. is volgens zijn advocaat niet in hongerstaking gegaan om eisen te stellen of chantage te plegen. Door het 'volledige gebrek' aan 'iedere persoonlijke levenssfeer' die hij in zijn gevangenschap heeft, 'heeft hij voor zichzelf de conclusie getrokken dat hij geen enkele kwaliteit van leven meer heeft”, aldus advocaat Franken.

Van der G. staat onder permanent cameratoezicht en wordt 's nachts met infraroodapparatuur in de gaten gehouden. Volgens Franken mag hij ook niet bezoek onder vier ogen spreken; steeds schuift een medewerker aan de tafel aan. Contact met medegevangenen heeft hij niet, en elk verzoek om een boek wordt volgens Franken stelselmatig afgewezen. Boeken zijn volgens Franken van belang omdat de gevangenisbibliotheek 'mager gevuld' is en lezen een van Van der G'.s weinige activiteiten.

Marten Fortuyn, de broer van de vermoorde politicus, reageerde vrijdag geïrriteerd op deze uitspraken van de verdediging. “Er wordt gepoogd een zielig beeld te creëren.” Fortuyn zei blij te zijn met het nieuwe bewijs. Hij hoopt nog wel dat Van der G. zijn motief voor de moord bekendmaakt.

“Het zou voor mij rampzalig zijn als hij blijft zwijgen.” Vergeven kan hij Van der G. niet, zei hij. “Vergeving staat niet in mijn woordenboek, maar wraak ook niet.”

Amersfoortse courant