OM: Van der G. pleegde moord met voorbedachten rade
Proces Van der G. begonnen
  Proces Van der G. begonnen
AMSTERDAM - Op de computer van Volkert van der G. zijn aanwijzingen gevonden dat hij met voorbedachten rade Pim Fortuyn heeft vermoord. Dat heeft officier van justitie J. Plooy vrijdag bekendgemaakt tijdens de eerste dag in de strafzaak tegen de verdachte.

Het Openbaar Ministerie heeft geconstateerd dat de Harderwijker al weken het internet afzocht op de zoekterm Fortuyn. Ook heeft hij de avond voor de aanslag een plattegrond van het Mediapark in Hilversum van het internet afgehaald.

Wapen

Celmateriaal dat is aangetroffen op het wapen waarmee Pim Fortuyn is omgebracht, is aangetroffen op de plek van een andere misdaad in december 2001. Dat zei officier van justitie Plooy vrijdag. De officier wilde niet zeggen om welke misdaad het ging of waar die gepleegd is. Hij zei wel dat het betreffende DNA-profiel niet overeenkomt met dat van Volkert van der G.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zegt in een toelichting dat de verdachte van dat andere misdrijf vast zit. Het DNA-profiel van deze verdachte komt overeen met het profiel dat op het wapen van Van der G. is aangetroffen.

Herben

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag besloten dat scheidend fractievoorzitter van de LPF, Mat Herben, door de rechter-commissaris moet worden gehoord als getuige in de strafzaak. Ook Fred Teeven, fractievoorzitter van Leefbaar Nederland is opgeroepen als getuige, evenals Tweede-Kamerlid Janssen van Raay en H.F. van den Haak, voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar de beveiliging van Pim Fortuyn.

Herben zei vlak na de moord op Pim Fortuyn op 6 mei dat de verdachte deel uitmaakt van een zeer gevaarlijk groepje van vijf mensen. Volgens Janssen van Raay fungeerde Van der G. als huurmoordenaar voor fundamentalistische moslims. Teeven sloot vlak na de moord, toen hij nog officier van justitie was, uit dat de verdachte alleen heeft geopereerd. De rechtbank meent dat zij op deze manier hebben gesuggereerd bepaalde informatie over de verdachte te hebben.

De rechtbank wees de verzoeken tot het horen van een aantal bewindslieden, onder wie premier Balkenende, minister Donner (Justitie) en Korthals (oud-minister van Justitie) af.

Dagblad vh N.