OM eist levenslang tegen Volkert van der G.
AMSTERDAM - Officier van justitie J. Plooy heeft dinsdag levenslange celstraf geŽist tegen Volkert van der G. De 33-jarige man uit Harderwijk heeft bekend op 6 mei vorig jaar LPF-politicus Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum te hebben doodgeschoten.

De officier eiste geen tbs. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) was Van der G. volledig toerekeningsvatbaar ten tijde van de moord.

,,Deze moord is zonder precedent en mag ook nooit meer plaatsvinden'', zo motiveerde de officier zijn eis. Hij wilde tot uitdrukking brengen ,,dat niemand het zich ooit in het hoofd moet halen om het voorbeeld van Volkert van der G. te volgen, om zo het democratisch proces in ons land op criminele en ondemocratische wijze te frustreren.

Omdat de prijs die daarvoor betaald moet worden te hoog is.'' Plooy wees erop dat Van der G. slechts spijt heeft betoond vanwege de gevolgen van zijn daad voor zijn eigen gezin, niet vanwege ,,het verwerpelijke en weerzinwekkende'' van de moord. ,,Voor oprecht, doorleefd en verdergaand berouw is het in dit proces te laat.''

Volgens Plooy wordt de ernst van deze specifieke moord bepaald door ,,het object ervan'' en door de gevolgen die hij heeft gehad. De daad is veel ernstiger, aldus de aanklager, dan ,,een moord op vrije meningsguiting'', zoals veelvuldig is gezegd.

Tot op zekere hoogte was de moord op Fortuyn ,,een politieke moord''. Fortuyn was bezig ,,een zeer belangrijke rol in het hart van het politieke krachtenveld den democratisch proces te gaan vervullen''.

de gooi en eemslander