Persoonlijkheid
Van der G. centraal

   
 

AMSTERDAM - Op de tweede dag van het strafproces tegen Volkert van der G., verdacht van de moord op Pim Fortuyn, is diens persoonlijkheid het centrale onderwerp. In de zaal van het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp zal de rechtbank het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) met de verdachte bespreken.

 
Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x399, 41kb)
Officier van Justitie Plooy (Foto: De Telegraaf)
De psychiater en psycholoog van het PBC die aan het onderzoek van de 33-jarige Harderwijker meewerkten, zal de rechtbank als getuige-deskundigen horen. Zij zullen een toelichting geven op het rapport.

De conclusies van het PBC-rapport zijn nog niet geopenbaard. Van der G. zat vanaf begin januari op last van de rechtbank in het PBC, de gedragskundige observatiekliniek van justitie in Utrecht. Het onderzoek liep vertraging op doordat de PBC-staf en het ministerie van Justitie van mening verschilden over de omstandigheden waaronder het onderzoek moest plaatsvinden.

Observatie van een PBC-gedetineerde in een groep is een essentieel onderdeel van het multi-disciplinaire onderzoek. Het ministerie vreesde voor de veiligheid van Van der G. in een groep, het PBC achtte groepsobservatie verantwoord en noodzakelijk.

De uitkomsten van het PBC-rapport zijn van cruciaal belang voor het strafrechtelijk lot van Van der G. Indien het PBC heeft geconcludeerd dat Van der G. tbs opgelegd moet krijgen en de rechtbank neemt dit advies in het eindvonnis over, dan zal een gecombineerde straf het resultaat zijn: een celstraf en gedwongen verpleging in een tbs-kliniek. Als het PBC niet tot tbs adviseert, wacht Van der G. een lange gevangenisstraf, maximaal levenslang.

Op de eerste dag van het proces ondervroeg de rechtbank Van der G. urenlang. De verdachte bevestigde daarbij zijn in het vooronderzoek afgelegde, uitvoerige bekentenis.

De rechtbank zal maandag tevens aandacht besteden aan de chemicaliŽn die in de garage van Van der G.'s woning in Harderwijk zijn gevonden. Officier Plooy heeft de verdachte het bezit hiervan ten laste gelegd.
 

telegraaf