Van der G. was politiek wl actief

door Paul Bolwerk en Henk van Gelder

WAGENINGEN | Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, blijkt wel degelijk politieke aspiraties te hebben gehad. In maart 1990 deed hij met een zelf opgerichte partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Wageningen. Van der G. wist met de links-anarchistische partij Koevoet echter geen zetel te bemachtigen.

Uit onderzoek van dagblad De Gelderlander blijkt dat Volkert van der G. meer dan tien jaar vast is blijven houden aan dezelfde politieke drijfveren als die Koevoet destijds had: het 'elimineren van onderdrukking van individuen. In welke vorm dan ook'.
Volgens officier van justitie K. Plooy had Van der G. geen politiek motief toen hij Pim Fortuyn op 6 mei 2002 doodschoot. Voor hem telde, aldus Plooy tijdens de rechtszaak vorige maand, alleen het dierenwelzijn. De rechter volgde die redenatie en veroordeelde Van der G. tot 18 jaar cel. Als hij volgens de rechtbank wl een politiek motief had gehad, was hij wellicht tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, een straf die Plooy overigens wel eiste. De politieke activiteiten van Van der G. zijn tijdens het proces niet ter sprake gekomen, blijkbaar omdat Plooy daar niet achter is gekomen tijdens zijn onderzoek.

Na de uitspraak van rechter F. Baudain van de Amsterdamse rechtbank reageerden familieleden en aanhangers van Fortuyn met woede en ongeloof. Ook minister Remkes (Binnenlandse Zaken) zei dat hij de straf te licht vond. Het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen de uitspraak, omdat de rechter te weinig rekening gehouden zou hebben met het uitzonderlijke karakter van de moord op Fortuyn.
De mede door Van der G. opgerichte partij Koevoet wilde afschaffing van het leger, legalisering van drugs, gratis openbaar vervoer, meer aandacht voor fietsverkeer, nivellering van inkomens, herstructurering van het onderwijs en de mogelijkheid tot bewuste werkloosheid. Koevoet eiste ook een verbod op bestrijdingsmiddelen, dierproeven en de bio-industrie. De partij wist in Wageningen 202 stemmen te vergaren. In 1991 werd de partij ontbonden

Artikel uit Haagsche Courant van 10-05-2003