Prijs gedetineerden op hoofd Van der G.
door door Martijn Koolhoven
AMSTERDAM - Gedetineerden in de Bijlmerbajes blijken een prijs te hebben gezet op het hoofd van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G. Hij was er zijn leven niet zeker. Volgens bewakers is dat een van de redenen voor de plotselinge overplaatsing naar een zwaarbewaakte gevangenisafdeling in Scheveningen.

Van der G. is volgens cipiers in de Amsterdamse Bijlmerbajes enkele keren met de dood bedreigd. Sinds hij vastzat in het huis van bewaring Demersluis, onderdeel van de Bijlmerbajes, hebben bewakers een aantal keren moeten voorkomen dat hij door andere gedetineerden zou worden aangevlogen.

"Echt, u moet maar van mij aannemen: deze meneer had geen leven. Daar zorgden niet alleen de medegedetineerden voor, maar wij ook", aldus een van de penitentiaire-inrichtingmedewerkers die de afgelopen maanden werkzaam waren op de afdeling waar Van der G. verbleef.

 

Tussen twee vuren

De cipier wil een boekje opendoen over Van der G., maar omdat hij het risico loopt te worden ontslagen, wil hij niet met zijn naam in de krant. "Van der G. zat in feite tussen twee vuren: de medegedetineerden moesten hem niet, maar de bewakers ook niet." Zijn relaas wordt bevestigd door een collega die deze krant al eerder had benaderd. Gisteren werd Van der G., die een straf van 18 jaar uitzit, overgeplaatst naar Scheveningen. Hij zit daar tussen kinderverkrachters en -moordenaars. Van der G. komt terecht in de zogeheten Beveiligde Individuele Begeleidingsafdeling (BIBA), waar zo'n zestien mensen zitten die door de aard van hun misdrijf in een normaal gevangenisregime extra veiligheidsrisico's lopen.

"De overplaatsing van Van der G. is niet voor niets", zo weet de bewaker. "Je moet hem rangschikken in de categorie waartoe ook de kinderverkrachters behoren. Hij is een aantal keren met de dood bedreigd. Zijn naam en zijn hele historie zijn bij iedereen bekend. Hij had heel weinig bewegingsruimte, want hij hoefde maar een kik te geven en iedereen dook bovenop hem."

"Wij hadden de speciale opdracht dat we hem moesten afschermen van de andere gedetineerden. Zelfs het luchten moest hij in zijn eentje doen, het was gewoon te link om hem samen met anderen naar buiten te brengen." Volgens de cipier hebben medegedetineerden een prijs op het hoofd van Van der G. gezet. "Hij was zo mak als een lammetje. Een vervelend mannetje, die als 't even kan probeert zijn gelijk te krijgen. We hebben geen champagne in Demersluis, maar die zou zijn opengegaan toen wij hoorden dat hij werd overgeplaatst."

Justitie laat weten niet te willen reageren op zaken die individuele gedetineerden betreffen.

Telegraaf