Rechtbank wijst vonnis in moordzaak-Fortuyn
   
 

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam doet dinsdagochtend vanaf tien uur uitspraak in de strafzaak tegen Volkert van der G. die ervan wordt beschuldigd dat hij op 6 mei vorig jaar met vijf kogels een eind maakte aan het leven van Pim Fortuyn. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een levenslange gevangenisstraf tegen de 33-jarige Harderwijker.

Volgens officier van justitie J. Plooy heeft Van der G. met de moord op aanstormend politicus Fortuyn een aanslag op het democratisch proces gepleegd. Met zijn eis tot levenslang heeft hij tot uitdrukking willen brengen dat zoiets nooit meer in Nederland mag gebeuren. Een levenslange gevangenisstraf voor een enkelvoudige moord voor een verdachte zonder strafblad zou een unicum zijn in de Nederlandse strafrechtsgeschiedenis.

De advocaten van Van der G. hebben dan ook betoogd dat levenslang voor Van der G. "ondenkbaar" is. Zij hebben bepleit Van der G. een tijdelijke straf op te leggen. Gedragskundigen hebben vastgesteld dat Van der G. het misdrijf volledig kan worden toegerekend.

Naast de moord op Fortuyn bevat de aanklacht tegen Van der G. ook de bedreiging van oud-LPF-Kamerlid Hans Smolders, het bezit van het bij de moord gebruikte vuurwapen en het bezit van een een hoeveelheid chemische stoffen waarmee explosieven gemaakt zouden kunnen worden.

Smolders achtervolgde de schutter te voet nadat deze de dodelijk schoten had gelost op een parkeerterrein van het Mediapark in Hilversum. Van der G. zou zich op zeker moment hebben omgedraaid en het wapen in de richting van Smolders hebben gehouden. De chemische stoffen trof de politie tijdens een huiszoeking in de Harderwijker woning van Van der G. en diens vriendin.

Het is nog niet bekend hoe lang het voorlezen van het vonnis door rechtbankvoorzitter F. Bauduin zal gaan duren. De verwachting is dat de rechtbank met een uitvoerig gemotiveerde uitspraak zal komen.

telegraaf