Respect artsen voor
antivoedingswens V.d. G.

   
 

AMSTERDAM - De Nederlandse artsen respecteren in principe de wilsverklaring van Volkert van der G., waarin de verdachte van de moord op Pim Fortuyn gedwongen voeding afwijst.

 
Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
De huurwoning van Volkert van der G. aan de Esdoornlaan in Harderwijk, is door zijn vriendin Petra leeggehaald. De laatste spulletjes werden in een witte bestelbus geladen. Alleen een piano bleef in de woonkamer achter. Het huis wordt sinds 6 mei niet meer bewoond. (Foto: Friedlander)
Volgens het KNMG, de artsenorganisatie die de belangen van 32.000 doktoren in ons land behartigt, wordt het beroep op het zelfbeschikkingsrecht van psychisch bekwamen voluit geŽerbiedigd.

Van der G. (32), die al ruim een maand in hongerstaking is en onder controle van een arts staat, heeft schriftelijk laten vastleggen dat hij geen dwangvoeding wil als hij straks mogelijk in coma raakt. Hij protesteert hiermee onder meer tegen het cameratoezicht in zijn cel en het licht dat 24 uur per dag brandt.

Minister Donner (Justitie) moet mogelijk binnenkort een besluit over de dwangvoeding nemen. Vooralsnog blijkt Van der G. nog in redelijke conditie te verkeren, terwijl de risicofase van 40 dagen komende week verstrijkt. Hij drinkt wel vruchtensappen, koffie en thee. De bewindsman wacht met het nemen van zijn beslissing totdat er signalen komen dat het noodzakelijk is.

Een woordvoerder van het KNMG wijst erop dat de gevangenisartsen in dienst van Justitie zijn. "Wij kunnen niets zeggen over hun gedragscodes", aldus de zegsman. "Als de minister een uitspraak doet, gaan we de zaak opnieuw bekijken."

telegraaf