Sporen van verdachte moord Fortuyn stelselmatig gewist

Zelfs de geit van Volkert van der G. is verdwenen

Door Paul Bolwerk en Henk van Gelder

Drie weken na zijn arrestatie als de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, lijkt het alsof Volkert van der G. nooit heeft bestaan. Terwijl de milieu-activist in zijn cel hardnekkig zwijgt over de aanslag op Fortuyn, worden ondertussen alle sporen van zijn bestaan gewist.

Wageningen - Bij de Landbouwuniversiteit in Wageningen is alle informatie over Van der G. afgeschermd. De dossiers van de oud-student milieuhygiŽne (1987-1990) zijn overgedragen aan het rechercheteam dat de moord op Fortuyn onderzoekt.

Anderen zwijgen om de verdachte en zijn gezin te beschermen. Of om afstand te nemen van de daad van hun collega en vriend. In verschillende doorgaans openbare dossiers en registers van gemeentelijke instellingen, corporaties en de milieubeweging komt Volkerts naam niet meer voor. De persoonsgegevens van de 32-jarige Harderwijker zijn weggestreept, geschrapt. Oude adressen in Wageningen zijn niet meer te herleiden.

Ook zijn ondergedoken partner Petra en hun dochter Sabine zijn in de anonimiteit opgegaan. Petra ontbreekt dan ook sinds kort in de eregalerij van de vrijwilligers van een kinderboerderij. Haar portret en naam zijn gewist. Zelfs Hiltje, de door Petra geadopteerde geit, is verdwenen. ,,Anders zijn er bladen die het ook nog bestaan om de foto van Hiltje te plaatsen als de geit van Volkert,'' zegt een medewerker.

De milieubeweging begint Volkert ook uit te vlakken, bijvoorbeeld op enkele internetpagina's. Ook de Vereniging Milieu-Offensief, waarvan Volkert mede-oprichter is, ontkomt er niet aan. De naam van de voormalige dossiervreter van de VMO is geschrapt uit hoger beroepszaken bij de Raad van State.

,,We moeten wel door,'' aldus VMO-voorzitter Sjoerd van de Wouw. Met twee andere medewerkers blijft hij zich richten op de controle van milieuvergunningen van boeren en pelsdierfokkers.

Zelf heeft Van der G. vanaf 1987 alles in het werk gesteld om zo anoniem mogelijk door het leven te gaan, omdat hij herhaaldelijk bedreigd werd. Als milieu-activist heeft hij met 2200 bezwaarschriftprocedures in veertien jaar het leven van boeren en pelsdierfokkers zuur gemaakt. Vrijwel niemand wist dan ook dat hij afgelopen najaar naar Harderwijk is verhuisd. Door bij zijn vriendin in te trekken, bleef hij voor zijn opponenten onvindbaar.


bron