Volkert van der G. dient klacht in tegen psychiater

van onze redactie binnenland

GRONINGEN - Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, dient bij het regionaal tuchtcollege een klacht in tegen de kinder- en jeugdpsychiater Menno Oosterhoff uit Thesinge.

Oosterhoff bepleitte afgelopen juli samen met forensisch psychologe Corine de Ruiter heropening van het moordonderzoek. De gedragswetenschapper vermoedde dat het Pieter Baan Centrum (PBC) bij Van der G. het syndroom van Asperger over het hoofd had gezien. Het PBC onderzocht de geestelijke gesteldheid en daarmee de toerekeningsvatbaarheid van Van der Graaf. Het syndroom van Asperger is een vorm van autisme. Mensen met Asperger zitten in starre denk- en gedragspatronen en maken moeilijk contact.

Het pleidooi van Oosterhoff en De Ruiter was voor het hof, waar Van der G. in hoger beroep was gegaan tegen zijn straf, reden om beiden te horen als getuige-deskundigen. Overigens leidde dit niet tot heropening van het onderzoek. Het PBC zei al snel te hebben vastgesteld dat Van der G. niet aan Asperger lijdt en dat het syndroom daarom niet in het rapport is genoemd.

Van der G. heeft geen klacht ingediend tegen De Ruiter. Oosterhoff weigert commentaar. ,,Ik wil hier nog niet op reageren.''

Het lijkt er op dat Van der G. met zijn klacht inhaakt op de boze reactie die Oosterhoff kreeg van de landelijke inspecteur voor de Gezondheidszorg. Oosterhoff had zijn opmerkingen niet mogen maken zonder Van der G. gezien te hebben, vindt de inspecteur. De inspectie waarschuwde dat ze 'bij herhaling van een dergelijk handelen ernstig zal overwegen om een tuchtrechtelijke procedure te starten'.

Bron: Nederlands dagblad