VOLKERT VAN DER G.
WERKT AAN BOEK


door Martijn Koolhoven

AMSTERDAM, woensdag
       Volkert van der G. heeft plannen om zijn levensverhaal en de moord op Pim Fortuyn te vervatten in een biografie.
        Via zijn advocaat, mr. J. Serrarens uit Maastricht, reageerde Volkert van der G. op de publicatie gisteren in De Telegraaf, waarin werd gemeld dat hij weigert de 22.000 euro schadevergoeding te betalen aan de erfgenamen van de geliquideerde politicus, waartoe hij in 2003 was veroordeeld.
       „Ik heb mijn cliënt vanochtend gesproken. Hij maakt bezwaar tegen de eis van de familie Fortuyn dat hij nu en in de toekomst geen inkomsten mag genereren uit deze zaak. De familie wil niet dat hij inkomsten zal krijgen uit artikelen, boeken of andere activiteiten. Mijn cliënt vindt dat een beperking van zijn vrijheid van meningsuiting”.
       „Het inwilligen van deze eis zou betekenen dat hij nooit meer iets zou kunnen zeggen of schrijven over deze zaak.” Volgens zijn raadsman denkt de moordenaar er wel over om een biografie te gaan schrijven over de zaak Fortuyn, al is hij daar, naar eigen zeggen, nog niet mee begonnen. „Zo’n biografie zou onmogelijk worden”, aldus de advocaat.  

De familie Fortuyn wil ten koste van alles voorkomen dat de moordenaar ook nog munt gaat slaan uit de liquidatie van het familielid. Juist om die reden heeft familieadvocaat mr.
       H. de Haij in zijn laatste brief aan mr. Serrarens ook de eis opgenomen dat Volkert van der G. moet afzien van het genereren van inkomsten uit de moord op Pim Fortuyn. De familie stelt dit als voorwaarde om genoegen te nemen met de door de rechtbank bepaalde schadevergoeding van 22.000 euro. Volkert van der G. reageert ook op het nieuws dat hij en zijn vriendin Petra L. er ’ wel warmpjes bijzitten’. De moordenaar via zijn advocaat: „Het vermogen van mijn vriendin is niet relevant. Het gaat om een vordering op mij.”