Zes verdachte pakketjes
in woning Van der G.

   
 

door Harrie Nijen Twilhaar HARDERWIJK - In de huurwoning van Volkert van der G., de hoofdverdachte van de moord op politicus Pim Fortuyn, zijn maandagavond tijdens een uitgebreide huiszoeking zes verdachte pakketjes aangetroffen die mogelijk explosief materiaal bevatten.

Bij de doorzoeking van de woning aan de Esdoornlaan in Harderwijk stelde een specialistenteam van het Explosieven Opruimingscommando met behulp van een speciale robot de voorwerpen veilig. Daarbij werd de omgeving hermetisch afgesloten.

De ramen van de woning waren geblindeerd en omwonenden moesten hun huizen verlaten.

Volgens woordvoerder Robert Meulenbroek van het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam is nog niet bekend welke samenstelling de stoffen hebben. "De pakketjes worden momenteel door het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk onderzocht." Hij verwacht dat het NFI daar enkele weken voor nodig heeft.

De huiszoeking vond onder leiding van een rechter-commissaris plaats.

Justitie wil niet zeggen of Van der G. naar aanleiding van de verhoren zelf aanwijzingen heeft gegeven dat er explosieven in de woning waren verstopt. "In het belang van het onderzoek worden hierover geen mededelingen gedaan", aldus de zegsman van het OM.

De woning van de verdachte wordt al wekenlang met infrarood-sensoren door de politie op afstand bewaakt.

Bij een eerdere huiszoeking op 6 mei, enkele uren na de moord op Fortuyn, werden er in de woning vuurwapenpatronen aangetroffen. De hulzen die werden aangetroffen op de plaats waar Fortuyn was neergeschoten, kwamen van dezelfde partij.

De Harderwijker heeft nog steeds geen officiŽle verklaring afgelegd. Hij moet in augustus voor de rechter verschijnen.

bron